Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
KULTURA / UKRATKO
Povratak u devedesetu: Galerija ESCE, Pajino jato i Zli bubnjari

Povratak u devedesetu:
Galerija ESCE, Pajino jato i Zli bubnjari

sc

Inicijatori ondašnjih zbivanja u ESCE-u na ZG ulicama

 Otvorenje izložbe artefakata programa Galerije Studentskoga centra iz razdoblja 1990./91. pod nazivom Povratak na mjesto zločina bit će u srijedu, 30. ožujka u Galeriji SC s početkom u 20 sati, kada će se održati i koncert benda Pajino jato (članovi bendova Cul-de-Sac i Franz Kafka Ensemble) te Zlih bubnjara.

– Otvorenju izložbe originalnih plakata, pozivnica i kataloga prethodit će razgovor s ondašnjim voditeljima Galerije ESCE i kreativcima iz tog perioda u 18 sati. Pridružit će nam se Sonja Hindkjaer (danas Lucien), Helena Klakočar, Damir Bartol-Indoš, Zlatko Burić-Kićo, Benjamin Perasović, Kornel Šeper, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš, a poseban gost na Skypeu bit će Dušan Kojić Koja. Razgovori, predavanja i koncerti aktera iz tog doba na rasporedu su sve do 15. travnja, kada ujedno i zatvaramo izložbu uz nastup kultnog benda Šumski – najavljuje se. 
Dušan Kojić Koja na izložbi svojih plakata u Galeriji SC prije 15 godina

Dušan Kojić Koja na izložbi svojih plakata u Galeriji SC prije 15 godina

– Pri radu u Galeriji jako smo brzo shvatili da nam je u krilo pala nevjerojatna prilika. Galerija je po prvi put postala artists-run space. Naša prva odluka bila je da promijenimo ime, da takvim činom ostavimo trag, makar smo znali da će sljedeća generacija vratiti ime. Bili smo svjesni da smo tu u tranzitu, ali htjeli smo tu usputnu stanicu dobro iskoristiti – navodi umjetnica Helena Klakočar u  predgovoru kataloge izložbe.

Galerija Studentskog centra
 je, u sezoni 1990./91., bila uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe, pšojašnjavaju organizatori. Pod vodstvom umjetnice i strip autorice Helene Klakočar i konceptualnog kazališnog umjetnika Damira Bartola-Indoša i u društvu ljudi iz Kugle i grupe SexA, stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire supkulturne i umjetničke scene u kojem se galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi, podsjećaju se.

sc2

Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u suradnji sa suradnicima ondašnje Galerije ESCE te u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture „URK“ i kluba Močvara.
Više na www.sczg.unizg.hr/kultura/program/povratak-na-mjesto-zlocina-izlozba , galerija.sczg.hr i www.mochvara.hr/povrataknamjestozlocina.
Cjeloviti opis i raspored programa je ovdje.
Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

indeksiraj

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI