Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Ponor apsurda: Florence Hartmann možda dočeka presudu Šešelju u haškom zatvoru, a on u kućnim papučama u Beogradu

Ponor apsurda:
Florence Hartmann možda dočeka presudu Šešelju u haškom zatvoru, a on u kućnim papučama u Beogradu

fh
Ako izuzmemo eksplozije u Bruxellesu u kojima je poginula 31 osoba, teroristički akt u Jemenu u kojem je smrtno stradalo 22 ljudi, samoubilački napad u Bagdadu s 30 poginulih i eksploziju kamiona bombe u iračkoj Hili, u kojem je bez života ostalo 60 osoba, te još neke slične tragične događaje, još jedan apsurdan događaj će obilježiti žaloban tjedan u svijetu – uhićenje Florance Hartmann.

Podsjetimo, Hartmann je u četvrtak zajedno s obiteljima srebreničkih žrtava došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, no tada je uhićena jer ju je ICTY ranije optužio za ‘nepoštivanje suda’, a jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna” objavila tobožnje tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.
– Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor. Ovo je arhaični potez kojemu nema mjesta u pravosuđu koje bi trebalo poštovati najbolje međunarodne standarde. Ovo je obračun koji je tim paradoksalniji jer baca nepotrebnu ljagu na ugled ICTY-a u trenutku kada taj sud izriče povijesnu presudu – rekao je njezin odvjetnik William Bourdon.

‘Izvrnute sve vrijednosti’

No, bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, je, prema dostupnim podacima, i dalje u zatvoru, u kojem, da groteska bude jezovitija, pak nije i osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj, čije je puštanje u Beograd Hartmann svojedobno nazvala ‘nedopustivim puštanjem luđaka‘.
Inače, Hartmann je osuđena 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda, no kaznu od 7000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.
Navodno nije poštivala sud jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna – tajni ratovi politike i međunarodnog pravosuđa” objavila dokumente za koje je sud smatrao da su povjerljivi, i to ranije javnosti dostupne dokumente koji ukazuju na direktnu umiješanost Srbije u genocid u Srebrenici. Napisala je i knjigu vrlo jasnog naslova: “Milošević – dijagonala luđaka”.
Inače, u BiH su pojkrenute peticije kojima se traži oslobađanje F. Hartmann, a tome se priključile i brojne javne osobe. Među njima i francuski filozof Bernard-Henri Levy koji je nazvao uhićenje “apsurdnim, skandaloznim i bez ozbiljne pravne osnove”.
– Osuditi u istome danu zločinca i onoga koji je na zločinca upozorio… to znači izvrnuti sve vrijednosti, pobrkati krvnika s onima koji su se protiv njih borili – ustvrdio je Levy.

Apsurd do apsurda: Hartmann u Haagu, a Šešelj u Beogradu

No u ovim duboko poremećenim globalnim neprilikama i nevremenima sve je moguće, pa i to da Florance Hartmann, koja je prema dostupnim informacijama pripomogla u pronalaženju dokaza zbog kojih su rasvijetljeni stravični ratni zločini, te osuđeni Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, možda dočeka čitanje presude 31. ožujka Vojisavu Šešelju u haškom zatvoru, a on pak – u kućnim papučama u Beogradu.
A u ponor apsurda gura i vijest kako će presuda za ratne zločine haškom optuženiku Vojislavu Šešelju biti izrečena bez njegove nazočnosti 31. ožujka ove godine u 10 sati, no Haški tribunal (ICTY) je skrušeno pozvao Šešelja da do ‘22. ožujka pismeno izvijesti ICTY želi li pratiti izricanje presude posredstvom video veze iz Beograda.‘  No Šešelj im ignorantski podrugljivo iskazuje ‘poštivanje suda’, te poručuje:
– Neću ništa komentirati dok mi ne dostave napismeno i na srpskom. Punih 13 godina sam se tako držao, to za mene ne postoji dok mi se ne pošalje na srpskom – kazao je Šešelj, čija je obitelj porijeklom iz hercegovačkog sela Orahov Do, gdje su svi Šešelji bili Hrvati, izuzev njegove obitelji koja je prešla na pravoslavlje jer su im u jednom razdoblju pravoslavni svećenici ponudili zemlju ako zauvrat pređu na pravoslavnu vjeru.
Zanimljiva činjenica je i da je Šešelj 1984. godine bio osuđen na osam godina zatvora radi sukoba s ondašnjim vlastima u Sarajevu, no branitelj mu je bio Vladimir Šeks, pa mu je kazna drastično smanjena te je iz zatvora izašao nakon dvije godine.

Dno: za ‘domoljube’ su ‘HND četnici’, a Hartmann bi ‘u zatvor’ (!?)

Inače, i Hrvatsko novinarsko društvo je ustalo protiv uhićenja Florance Hartmann, smatrajući kako se ‘one koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati’. No, to je bila prilika za na površinu ispliva talog sa dna našega društva: čim je HND podržao Hartmann, na društvenim mrežama su iskočili dežurni mrzitelji koji se predstavljaju kao ‘Hrvati i domoljubi’, te osudili ‘četnike iz HND-a’, a za Hartmann, koja je među ostalim sudjelovala i u otkrivanju važnih činjenica o masovnim pogubljenima na Ovčari kod Vukovara, uz uvredljive pogrde, su  poželjeli – dugi zatvor (!?).
Na kraju, umjesto  gorkog zaključka, evo Facebook stranice ‘Oslobodite Florance Hartmann’,  a ovdje je peticija za njeno oslobađanje koju je zasad potpisalo 751 osoba, što je znatno manje od zasad poznatog broja žrtava srebreničkog masakra: smatra se kako je između 13. i 19. srpnja 1995. godine ubijeno 8372 nenaoružanih muškaraca s područja Srebrenice.

fh

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI