Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Petar Baranović: Gradonačelniče Šibenik je postao preskup

Petar Baranović:
Gradonačelniče Šibenik je postao preskup

Petar Baranovic

Petar Baranović na konferenciji za novinare/ Foto:J.Krnić

Građani Šibenika plaćaju dvostruku naknadu za odvodnju, komunalne naknada povećana je za 100 posto, cijene parkinga skuplje su nego u Zagrebu i Zadru – sve to život u Šibeniku čini prilično skupim pogotovu imajući u vidu socijalnu sliku grada, istaknuo je na konferenciji za novinare vijećnik Narodne stranke reformista Petar Baranović.

– Ne može se građane derati do besvijesti. Lako je voditi grad kad financijsko opterećenje za svoje ambicije prebacite isključivo na građane. To je najlakše – kazao je Baranović te dodao kako je aktualna gradska vlast sebi uzela za pravo da kreditno opterećuje gradski proračun.

– Uzeli su za pravo da pojedine cijene usluga za građane dignu do apsurda, a ne vidim da se išta više radi nego što se radilo u mandatu kada sam ja bio dogradonačelnik. Ispričavam se gradonačelniku, ali nije mi jasna takva matematika – dodao je Baranović.

Baranović je podsjetio kako građani Šibenika neopravdano plaćaju dvostruku naknadu za razvoj mreže odvodnje.

– Europska banka za obnovu i razvoj postavila je kao uvjet uvođenje dodatne naknade, od dvije kune po kubiku vode, koja je trebala biti jamstvo za vraćanje kredita kojim se gradi kolektor za istočni dio grada. Međutim nakon toga su Hrvatske vode preuzele financiranje gradnje kolektora u iznosu 90 posto, a uvele su i nacionalnu naknadu za razvoj mreže odvodnje. U toj situaciji se dogodilo da građani Šibenika istu stvar plaćaju dva puta. To je ujedno i povisilo cijenu vode na najveću moguću razinu i Šibenik je danas među jedinicama lokalne samouprave u kojoj građani plaćaju jednu od najviših cijena vode u Hrvatskoj – istaknuo je Baranović.

Narodna stranka- Reformisti, analizirajući cijene komunalnih usluga u Šibeniku, zaključuje kako je Šibenik postao preksup te kako svaka odgovorna vlast treba voditi drugačiju politiku tj. onu koja će, kad su u pitanju lokalna davanja, realno sagledavati poziciju svojih građana.

– Još jednom pozivamo gradonačelnika Željka Burića da preispita ovakvo vođenje grada Šibenika, jer ambicije realizacije pojedinih projekata lokalne vlasti ne mogu se temeljiti na “deranju” građana do besvijesti. Nije trenutak za tako nešto – poručio je Petar Baranović, te najavio kako će, pokaže li se potrebnim, pokrenuti  i potpisivanje peticije građana.

– Ako na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća očitovanje gradonačelnika, o ovim pitanjima, bude negativno, izaći ćemo na ulice grada s vrlo jasnom peticijom kojom ćemo pozvati građane da svojim potpisom podrže našu inicijativu koja im u konačnici treba jamčiti jeftiniji i prihvatljiviji način življenja u ovom gradu – najavio je Petar Baranović.

 

 

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI