Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Florance Hartmann (foto HINA)

Nije satira:
Policajci zgrabili F. Hartmann, Karadžić se smješka, a Šešelj šeta Beogradom

Florance Hartmann (foto HINA)
Florance Hartmann (foto HINA)

Florance Hartmann (foto HINA)

DEN HAAG – Bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann uhićena je danas u Haagu zbog nepoštivanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, javljaju novinske agencije Hina i AFP vijest (koja nije satirična).

Naime, Hartmann je došla pred zgradu ICTY-ja kako bi pratila izricanje presude Radovanu Karadžiću. No dok se on trenucima čitanja obrazloženja presude znao i smješkati, u grotesknom događanju ispred suda su  sudske čuvarice i čuvari za ruke zgrabili svoju bivšu glasnogovornicu, a jer ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda.
Navodno nije poštivala sud jer je u svojoj  knjizi “Mir i kazna – tajni ratovi politike i međunarodnog pravosuđa” objavila dokumente za koje je sud smatrao da su povjerljivi, i to dokumente koji ukazuju na direktnu umiješanost Srbije u genocid u Srebrenici.
Napisala je i knjigu vrlo jasnog naslova:“Milošević – dijagonala luđaka”.
Radovan Karadžić danas u sudnici, smješka se Foto:  EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Radovan Karadžić danas u sudnici, smješka se Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Inače, na videosnimci se vidi kako su je najprije zgrabile dvije policajke, a onda su je pokušale zaštititi  najprije jedan muškarac, pa članice udruženja Majke Srebrenice, ali bezuspješno, jer je po nečijem nalogu nakon kraćeg naguravanja Hartmann ipak odvedena u zgradu suda.
Iz izraza lica Hartmann prilikom uhićenja se može zaključiti kako takvo što ipak nije očekivala, te da je bila iznenađena.
Hartmann, bivša novinarka Le Mondea i glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte, osuđena je 2009. prvostupanjski, a 2011. pravomoćno za nepoštivanje suda. Kaznu od 7000 eura odbila je platiti. ICTY je potom novčanu kaznu zamijenio zatvorskom u trajanju od sedam dana, ali je francuske vlasti nisu htjele predati ICTY-ju.
Florence Hartmann se oglasila i koncem 2014. godine, kada je isti sud iz zatvora pustio Vojislava Šešelja, kojega je tada nazvala luđakom kojega nije trebalo pustiti (vidi tekst na TRIS-u).
U zgradi istoga suda se sada nalazi uhićena F. Hartmann ‘zbog nepoštivanja suda’.
Istodobno, spomenuti Šešelj se slobodno šeta Beogradom, već je više puta plastično objasnio koliko poštiva taj sud, a usput je optužen i za ratni zločin.
Nije satira.
Šešelj u spomenutoj emisiji (printscreen Youtube)

Šešelj uTV emisiji (printscreen Youtube)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI