Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
IZDVOJENO
HND, GONG, PEN centar: Desant na medije; Z. Hasanbegović: Ha, desant na Drvar…

HND, GONG, PEN centar:
Desant na medije; Z. Hasanbegović:
Ha, desant na Drvar…

hz

Z. Hasanbegović u trenucima kad je kazao: Ha,desant na Drvar… (foto: printscreen HRT)

Nakon prvotnog nasrtaja na neprofitne medije, pa potom smjene na čelu HRT-a, nove vlasti su sada svoju oštricu usmjerili prema Vijeću za elektroničke medije s Mirjanom Rakić na čelu, dok bi im sljedeća na redu mogla biti Hrvatska izvještajna agencija (HINA), kako se predviđa. Povodom neprihvaćanja izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, Hrvatsko novinarsko društvo i GONG danas su u Novinarskom domu u Zagrebu priredili konferenciju za novinare nazvanu Novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković ocijenila je da su posljednji potezi vlasti “desant na medije” i povratak u ratne 1990-te godine, što je nazvala vrlo zabrinjavajućim. Znakovitim smatra da su u prijedlogu ovogodišnje državnog proračuna gotovo u potpunosti ukinuta izdvajanja za neprofitne medije, ustvrdivši kako je došlo vrijeme da javnost i građani trebaju štititi kritičko razmišljanje i novinarstvo, ali da ipak vjeruje kako sloboda medija “neće šutke pasti”.

‘Ha, desant na Drvar…’

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Z. Hasanbegovića, koji je novinarima na upit o ‘desantu na medije’ uz ciničan osmijeh komentirao riječima:
– Ha, desant na Drvar…
Tako je ministar kulture komentirao riječi s konferencije za novine i zabrinutost za slobodu medija u Hrvatskoj, asocijativno ih dovodeći u vezu s neuspješnom nacističkom ofanzivom na zapovjedništvo ondašnjih partizanskih jedinica i čelnika J.B. Tita u Drvaru u BiH u svibnju 1944. godine.
– Kada se radi ovakav desant na medije onda imamo razloga biti zabrinuti ne samo za dosad dosegnute demokratske standarde, nego i za ono što nam donosi budućnost. Ovakav niz situacija koji se dogodio i koji se tiče medija i medijske politike zapavo potvrđuje jako crni trend i potvrđuje da je takav simptom desanta na medije zapravo simptom defektne demokracije. Na putu smo prema onome čega se sjećamo iz devedesetih – ustvrdila je Jelena Berković.
Na slici Nadežda Čačinović, predsjednik HND-a Saša Leković, predsjednik HND-a i izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković. foto HINA/ Denis CERIĆ

Na slici Nadežda Čačinović, predsjednik HND-a Saša Leković, predsjednik HND-a i izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković. foto HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković je oštro osudio Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić, ocjenjujući to kao novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad vladajućih na neovisnost medija.

Leković: Sljedeća odluka je neprihvaćanje izvješća Hine

Leković je naglasio kako su posljednji potezi nove vlasti oko medija, a naročito smjene na HRT-u te najava raspuštanja Vijeća za elektroničke medije, na tragu izjave čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka iz svibnja prošle godine da će, kako je rekao predsjednik HND-a, “kada HDZ dođe na vlast, građani moći pričati što hoće, ali kod kuće”. Prema Lekovićevim riječima, sve što se kasnije događalo u odnosu nove vlasti prema medijima to samo potvrđuje, s tim da oni koji su smijenjeni ili će biti smijenjeni nemaju pravo na obranu “dok sve nije gotovo”.
– Sljedeća odluka na redu je prihvaćanje, odnosno neprihvaćanje izvješća Hine. Treba istaknuti da su, prema nekim procjenama, 50 posto vijesti u hrvatskim medijima zapravo vijesti Hine koju kasnije prepisuju mnogi portali i ostali mediji – istaknuo je.
Naglasio je i kako u Hrvatskoj ne postoji nikakva medijska strategija – nije ju, kaže, donijela prethodna vlast, a nova vlast se “u svom tretiranju medija kao ratnog plijena” ne obazire na upozorenja europskih institucija što je, prema Lekovićevim riječima, “bezobrazluk i nedostatak političke kulture”.
Predsjednica hrvatskog PEN centra Nadežda Čačinović rekla je da se posljednji događaji oko HRT-a i spomenutog Vijeća mogu na simboličkoj razini opisati kao da su se “oni koji odlučuju odlučili za Bujanca, a ne za Mirjanu Rakić”.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI