Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Svečano odvrtanje jedne špine (foto: Grad Rijeka)

Neobična vodena vijest:
Svečano odvrnute javne ‘riječke špine’ iz kojih se pije ‘besplatno’

Svečano odvrtanje jedne špine (foto: Grad Rijeka)
Svečano odvrtanje jedne špine (foto: Grad Rijeka)
Svečano odvrnuće jedne špine (foto: Grad Rijeka)

Za današnje prilike vrlo neobična vodena vijest stiže iz Rijeke, grada koji k tome spada u naselja koja imaju ‘vodenasto’ ime, kao i, primjerice, Baška Voda, Vodnjan, Vodice itd. Naime, tamnošnje vlasti su, političko-markentiški spretno obilježavajući Svjetski dan voda, u gradu otvorile, odnosno svečano odvrnule četiri nove javne slavine s pitkom vodom, na kojima se sada građani mogu neometano i besplatno – napiti vode. Doduše, besplatnije će je piti turisti, jer će je Riječani na ovaj ili onaj način ionako platiti.

No svejedno, slična mogućnost napajanja na javnim slavinama je uistinu postala egzotična i rijetka u našim gradovima i općinama, posebice onima turističkima, gdje lokalne vlasti u pravilu zavrću ili uklanjaju nekadašnje javne slavine s pitkom vodom, ne bi li stimulirali dehidrirane građane i goste da se vode napiju iz plastičnih boca koje kupe u trgovini ili pak, da izmučeni žeđu, na štekatima ugostiteljskih objekata čašu vode (mjestimice) plate 12 kuna. Pronaći ‘špinu’ s pitkom vodom u priobalju, a besplatno dostupnu svima, postalo je teže nego li pronaći vodopad ili plastičnu bocu vode na Marsu.
– Priča oko riječke vode traje stoljećima. Nije slučajno što Rijeka u svom povijesnom grbu ima ćup iz kojeg teče voda s natpisom Idenficienter (nepresušno, uvijek dovoljno, neoskudijevajuće…  op.a.). Zahvaljujući trajnim ulaganjima u zaštitu naših izvorišta ulaganjima uspjeli smo do danas sačuvati kvalitetu riječke vode, po čemu je Rijeka na postala na neki način prepoznatljiva. Željeli bismo da to prepoznaju i ljudi koji dolaze u Rijeku. Do sada je kroz program više od 25 špina na različitim lokacijama u gradu na kojima se može koristiti riječka voda. S vremenom ćemo nastojati pokriti sva područja grada s javnim špinama. U postavljanje špina i izradu promotivne serije riječke čaše kojom ćemo brendirati riječku vodu, utrošeno je oko 100 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kako javlja portal gradske uprave.
Grrb Rijeke s dvoglavim orlom koja drže krčag s vodom i natpisom 'indificienter'
Grb Rijeke s dvoglavim orlom koji drži krčag s vodom i natpisom ‘indificienter’
Neki će pak reći kako je riječki političar prikupio političke poene uz pomoć čaše vode, a u čemu su mu, čini se, pripomogla i djeca iz OŠ Kozala u bijelim majicama s porukama o vodi.  Uz to, građanima su dijelili papirnate čaše koje su izradili japanskom tehnikom savijanja papira origamija, a besplatne su bile i plastične čaše s prigodnim natpisima, predviđene za ispijanje vode iz riječkih špina bez novčane naknade.
I na koncu, još jedan relativno neobičan podatak kako Rijeka, kako tvrde vlasti, sada ima ‘riječke špine’ na čak 33 lokacije u gradu, a četiri nove špine se nalaze ovdje: spoj Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske, Jelačićev trg, Trsatske stube i Centar Zamet.
Ova vijest je tim važnija u vremenima u kojima već postoje neskriveni nasrtaji korporacija koje uz pomoć lokalnih struktura žele ovladati i upravljati vodnim resursima država koje su njima bogate, a tamnošnji živalj prevesti žedne preko vode.
A Hrvatska je u svijetu među prvima po vodnom bogatstvu.
Osim toga, ne zna se je li aktualni premijer i donedavni korporativni namještenik mislio i na hrvatsku živu vodu kada je spominjao ‘hrvatski mrtvi kapital‘.
Špina čeka žedne (foto Grad Rijeka)
Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI