Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
EKOLOGIJA
Razglednica

Ne za Plomin C:
Pošalji besplatnu razglednicu ministru i osiguraj zdravlje budućim generacijama

Razglednica
Razglednica
Razglednica

Evo prilike za Puljane i Labinjane da ministru gospodarstva i predsjedniku Uprave HEP-a neplanirano i besplatno, bez poštarine, pošalju razglednicu. Zašto? Zato jer Zelena Istra poziva građane Pule i Labina da podrže zahtjev organizacija civilnog društva za trajnim odustajanjem od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C. Odnosno, zato da zaštite sebe, svoje bližnje i prijatelje, te djecu, unuke i praunuke od bolesti i preuranjene smrti zbog čađavog kompleksa koji se planira podići usred Istre. Pozitivnije kazano:  da osiguraju zdravlje budućim generacijama žitelja Istre.

Građani Pule moći će potpisati razglednice kojima se nadležne poziva da odustanu od Plomina C u utorak i srijedu, 29. i 30. ožujka od 9 do 13 sati u blizini fontane na gradskoj tržnici u Puli. Labinjani će ove razglednice moći potpisati 31. ožujka, od 9 do 15 sati u razgovoru s aktivistima Zelene Istre na ulicama Labina.
Frankirane razglednice će nakon potpisivanja biti poslane ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću te predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede, javnog poduzeća koje ugljen za potrebe termoelektrana Plomin 1 i 2 uvozi iz zemalja poput Kolumbije, pojašnjava se.
– Zato je jedna od poruka razglednice “Cijena ugljena? Naši životi”. Ovom porukom skreće se pozornost na to da je ugljen nevidljivi ubojica koji donosi patnju, bolest i smrt ljudima s obje strane “lanca ugljena” – kako u Kolumbiji, gdje eksploatacija ugljena u pokrajini La Guajira dovodi do kršenja ljudskih prava starosjedilačkih indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica, tako i u zemljama poput Hrvatske, gdje se kolumbijski ugljen koristi kao gorivo za termoelektrane. Nametnuti razvojni koncept koji se temelji na uvozu i spaljivanju ugljena nije ni moralan ni pravedan – upozoravaju u Zelenoj Istri.
Razglednice su izradile udruge Zelena Istra, Zelena akcija, Greenpeace i CEE Bankwatch Network.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI