Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Naj, naj, naj festival: Besplatne i dobre predstave za djecu

Naj, naj, naj festival:
Besplatne i dobre predstave za djecu

naj_naj_naj_festival

ZAGREB (Hina) – Novo izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala, koji se već šesnaest godina zaredom održava u Zagrebu u organizaciji Gradskog kazališta Žar ptice, donosi od 18. do 23. ožujka devet dječjih predstava iz zemlje i pet iz inozemstva, ocijenjenih najboljima prema izboru selektorice Festivala, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac.

 Festival utemeljen 2000. ima za cilj predstaviti zagrebačkoj publici presjek ponajboljih predstava dječjih kazališta iz Hrvatske i inozemstva, a njegova je osobitost to što su sve predstave besplatne i što se održava za vrijeme školskih praznika.
 Od 2007., kada je postao međunarodni, Naj, naj, naj festival ugostio je brojna kazališta iz Europe i svijeta i to iz Japana, Južne Koreje, Izraela, Italije Njemačke, Belgije, Danske, Poljske, Francuske, Bugarske, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litve, Švicarske i Slovenije.
 Ove godine, selektorica Muhoberac iz bogata je izbora odabrala deset predstava u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih kazališta za djecu, redom “utemeljenih na spoju izvrsnoga teksta i izvedbe, u kojoj prevladava vrhunska kazališna igra”, a pored kazališta domaćina Žar ptice, svoje najbolje predstave izvest će GK Trešnja, Mala scena, ZKM, Scena Gorica, GKL Split, GKL Rijeka, Kazalište Prijatelj i Kazalište Smješko.

Presjek bogatstva hrvatskog teatra za djecu

 Gradsko kazalište Žar ptica u festivalu sudjeluje s predstavom “Pinokio” Carla Collodija, koju je kao “poetičnu scensku bajku” dramatizirao, adaptirao i režirao Želimir Mesarić. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba na festivalu gostuje s predstavom “Dinosauri”, “inteligentnom, maštovitom, duhovitom i lucidnom scenskom igrom” prema tekstu redateljice Petre Radin.
 Kazalište Mala scena iz Zagreba prikazuje predstavu “Ne, ti ne! ili o drukčijatosti”, koja prema tekstu Kristine Gavran i umjetničkoga kolektiva SKROZ u režiji Nore Krstulović omogućuje gledateljima uranjanje u (dječji) svijet ‘drukčijatosti’.
 Pučko otvoreno učilište Velika Gorica – Gradsko kazalište Scena “Gorica” nastupa s autorskim projektom Radovana Ruždjaka, Aleksandre Naumov i Damira Klemenića predstavom “Neispričana bajka” u Ruždjakovoj režiji, koja bez riječi “govori o neizgovorenom”.
 Gradsko kazalište lutaka iz Splita dolazi s predstavom “Moj prijatelj Mačkodlak”, “čarobnom malom mjuziklu o predrasudama” prema tekstu Olje Savičević Ivančević u režiji Ivana Plazibata, dok Kazalište Prijatelj iz Zagreba izvodi scensku priču o zdravom obroku prema tekstu hrvatskoga glumca i profesora Hrvoja Zalara naslovljenu “Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti”.
 Gradsko kazalište Trešnja iz Zagreba izvest će predstavu “Postolar i vrag”, prema povjestici Augusta Šenoe, u dramatizaciji Zinke Kiseljak i u režiji Saše Broz, a Zagrebačko kazalište mladih gostuje s uspješnicom “Emil i detektivi”, prema istoimenu romanu njemačkog autora Ericha Kästnera u adaptaciji teksta i režiji Milana Trenca.
 Kazalište Smješko iz Zagreba producentice i glumice Mirte Zečević nastupa s tekstom Hansa Christiana Andersena “Princeza i svinjar” u režiji glumice Ivane Boban, u kojoj “bajkoviti tekst i predstava spajaju snažne osjećaje”, dok Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke prikazuje predstavu Renea Medvešeka “Nadpostolar Martin”, “kazališnom hodu kroz vrijeme i hodu čovječanstva od zemlje do neba u malenu prostoru vlastita pogleda i širine dobrote, blagosti i plemenitosti”.

Inozemna teatarska čarolija u Zagrebu

 U inozemnoj konkurenciji predstavit će se kazališta iz Nizozemske (De Stilte, Breda), Italije (Il Teatro Prova, Bergamo), Bugarske (Kuklenteatar, Sliven) i Slovenije (SNG Nova Gorica i Mini teater Ljubljana).
 Riječ je, kako ističe selektorica Muhoberac u najavi programa, o “naj, naj” predstavama koje se u velikoj konkurenciji iz cijeloga svijeta ističu “visokom estetskom razinom prikazane teatarske čarolije, radosnom začudnošću i vrhunski izvedenom kazališnom igrom koja poziva na ulazak u suigru osjećajima i spoznajama i tzv. male i tzv. velike gledatelje”.
 Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice izvest će “bajkoviti mjuzikl” “Čarobnjak iz Oza”,”zaigranu, fantastičnu, avanturističku scensku priču o odrastanju” u adaptaciji i režiji Mihe Goloba. Mini teater iz Ljubljane i Prešernovo gleadališče iz Kranja u predstavi “Na Noinoj lađi/barci/arci u osam” suvremenoga njemačkog autora Ulricha Huba, malenu pozornicu u režiji Roberta Waltla pretvaraju u scenu domišljatih događanja s biblijskim odrednicama s pet izvođača.
 Nizozemsko kazalište DeStilte iz Brede u koreografiji Jacka Timmermana prikazuje plesnu predstavu “Leteća krava”, namijenjenu djeci iznad četiri godine, u kojoj dvije izvođačice i jedan izvođač uspostavljaju razgovor različitosti slaganjem malih kocaka, kaveza s pticama i jajima, građenjem i slušanjem mukanja krave, na zamišljenoj farmi.
 Redateljski dvojac Valeria Frabetti i Andrea Buzzetti i izvođači Chiara Carrara i Andrea Rodegher pod nazivom “Duet”, Il Teatro Prova, Bergamo u suradnji s La Baraccia Testoni Ragazzi, Bologna, publici od jedne do četiri godine prikazuju predstavu “o dvoje, o dvama jezicima što se uče međusobno slušati, o auditivnom i vizualnom izrazu”.
 Hans Christian Andersen i njegova bajka “Kresivo” u središtu su predstave koju prikazuje Državno lutkarsko kazalište iz Slivena, Bugarska, u režiji Biserke Kolevske.
 Festivalske predstave izvode se u kazalištu Žar ptica i u drugim kazališnim dvoranama u Zagrebu. Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud, koji najboljima u deset kategorija na zatvaranju Festivala dodjeljuje nagrade Zlatne Žar ptice.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI