Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Kornati (Foto: TRIS)

Na jedinstvenom portalu sve o hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode

Kornati (Foto: TRIS)
kornati

Foto: NP Kornati

 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) promovirali su u subotu zajednički projekt – novi web portal www.parkovihrvatske.hr na kojem je po prvi puta objedinjeno svih 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, na kojem građani i turisti na jednom mjestu mogu naći sve potrebne informacije na četiri jezika – hrvatskom, engleskom talijanskom i njemačkom.

-Parkovi su hrvatsko bogatstvo u kojem trebamo više i češće uživati te ih čuvati, a u njima ostavljati jedino tragove naših cipela – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na prigodnoj promociji portala na zagrebačkom Zrinjevcu.
Pokretanje portala, dodao je, nastavak je brendiranja parkova Hrvatske čime se dodatno želi osnažiti njihov vizualni identitet i približiti ih građanima i potencijalnim posjetiteljima.
Time će se povećati prepoznatljivost Hrvatske i naših prirodnih ljepota na nacionalnom i međunarodnom nivou, rekao je Dobrović ističući da su Hrvatskoj važni strani turisti, no da parkove žele približiti i našim građanima.
– Svi su naši parkovi lijepi, ali nisu jednako posjećeni pa se tako od tri milijuna prošlogodišnjih posjeta dvije trećine odnose na nacionalne parkove “Krka” i “Plitvice”- rekao je ministar dodavši da je cilj i ovog projekta promocija vrijednosti svih nacionalnih i parkova prirode.
Putem web stranice obitelji će moći planirati barem jedan posjet godišnje nekom parku, rekao je Dobrović, najavivši da će se građanima ponuditi i niz pogodnosti vezano za cijene ulazica koje će moći kupiti i on line. Putem interaktivne karte mogu planirati putovanja prema udaljenosti ili sadržajima koji ih zanimaju, pretraživati biciklističke rute, pješačke ili planinarske staze.
Osim povećanja prepoznatljivosti kroz zajednički brend “Parkovi Hrvatske”, u njima se provode i brojni projekti ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu. U tijeku su pripreme za 17 infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti od oko 570 milijuna kuna koji će se ostvariti uz EU sufinanciranje. Za pet projekata, ukupne vrijednosti oko 165 milijuna kuna sve je spremno za apliciranje na EU fondove i njihova realizacija kreće u ovoj godini, rekao je Dobrović.
Riječ je o projektu uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra “Eko kampus Puljani” u Nacionalnom parku Krka, projektu “Podzemni grad Paklenica”, uređenju volonterskog centra u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak, uređenju posjetiteljskog centra “Geo-info centar Voćin” u Parku prirode Papuk i posjetiteljskog centra “Poklon” u Parku prirode Učka.
Sredstva za novi web portal osigurana su kroz Globalni fond za okoliš.
krka

Foto: NP Krka

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI