Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA
Mirjana Rakić (screenshot HTV)

Ministar Hasanbegović zbog ‘teških propusta’ smjenjuje Mirjanu Rakić

Mirjana Rakić (screenshot HTV)

Mirjana Rakić u Nu2 kod Aleksandra Stankovića (Printscreen HRT)

Vlada je na današnjoj sjednici dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća. Time je otvoren put za smjenu Mirjane Rakić ravnateljice Agencije za elektroničke medije i predsjednice Vijeća za elektroničke medije.

– U izvješću o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili svoje zakonske obveze. U izvješću se ne spominje da je 2014. godine nad HRT-om proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda – obrazložio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.
Ne postoji ni podatak, naveo je Hasanbegović, da je članica Vijeća, Gordana Simonović od 1. svibnja 2013. do 16. prosinca 2014. bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice UV Hine.
– To je svojim mišljenjem i odlukom utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Vijeće je bilo dužno izvijestiti Vladu da su se stekli uvjeti za njezino razrješenje prije isteka mandata, što je propustilo – kazao je ministar kulture.
– Iz očitih i osobito teških propusta u izvršavanju zakonskih obveza Izvješće se ne može prihvatiti – zaključio je Hasanbegović te dodao kako su ispunjeni uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća prije isteka mandata, sukladno članku 68., podstavku 8, Zakona o elektroničkim medijima.
Prema tom članku, članovi Vijeća ne smiju biti vlasnici, dioničari ili imatelji udjela, članovi uprava, nadzornih odbora ili članovi upravnih vijeća i drugih odgovarajućih tijela upravljanja, direktori, ravnatelji ili drugi voditelji poslovanja pravnih osoba na koje se primjenjuju odredbe Zakona o elektroničkim medijima, a odnose se na audio i audiovizualne medijske usluge te mrežne operatore.
U Vijeću za elektroničke medije su, predsjednica Mirjana Rakić, koja je ujedno i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, te članovi Damir Hajduk, Suzana Kunac, Vesna Roller, Gordana Simonović i Robert Tomljenović. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI