Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
IZDVOJENO
Migranti u Idomeniju ne žele otići unatoč dogovoru Turske i EU

Migranti u Idomeniju ne žele otići unatoč dogovoru Turske i EU

Idomeni 3

Kamp u Idomeniju/Foto:EPA/NAKE BATEV

Migranti i izbjeglice koji se nalaze u kampu na sjeveru Grčke poručili su da ne namjeravaju otići, odbacivši tako dogovor Europske unije  s Turskom kojim se želi zaustaviti ilegalnu migraciju u Europu.

EU je u petak postigao dogovor s Turskom da će primiti natrag sve ilegalne migrante, uključujući Sirijce.  Europa će zauzvrat legalnim putem izravno iz Turske preseliti nekoliko tisuća sirijskih izbjeglica. Prema dogovoru Turska bi do 2018. trebala dobiti i 6 milijarda eura pomoći za zbrinjavanje izbjeglica, brže ukidanje viza i ubrzanje pristupnih pregovora.
Odluka će se primjenjivati od 20. ožujka i vrijediti za migrante koji stignu u Grčku od tog datuma, a u Tursku će biti vraćeni nakon što ih se registrira i obrade njihovi zahtjevi za azil.
Prema pravilu “jedan za jedan”, za svakog Sirijca kojeg Grčka vrati u Tursku, EU bi preselila jednog Sirijca izravno iz Turske. Prednost bi imali migranti koji prije toga nisu ilegalno pokušavali ući u EU. Troškove vraćanja ilegalnih migranata snosit će EU.
Turska treba sa svoje strane s vraćenim migrantima postupati u skladu s međunarodnim standardima i obvezati se da ih neće vraćati u države u kojima bi bio ugrožen njihov život.

Preseljenje prema dobrovoljnom aranžmanu

Preseljenje izbjeglica iz Turske u EU najprije bi se provodilo na temelju odluke iz srpnja prošle godine kada se EU obvezala da će preseliti oko 22 tisuće izbjeglica iz trećih zemalja. Budući da je do sada preseljeno samo nešto preko četiri tisuće ljudi, ostalo je još oko 18 tisuća.
Drugi korak trebao bi biti preseljenje na dobrovljnoj osnovi 54 tisuće ljudi. To je kvota koja je na početku bila predviđena za Mađarsku, koja je odbila biti korisnik toga programa tvrdeći kako nije prva zemlja EU-a u koju migranti ulaze.
Ukupno je predviđeno 72 tisuće osoba koje bi izravno bile preseljene iz Turske u zemlje EU-a prema dobrovoljnom aranžmanu. Ako broj migranata koji budu vraćeni s grčkih otoka u Tursku prijeđe  tu brojku, onda se program preseljavanja prekida.
Idomeni 1

Kamp u Idomeniju/Foto:EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Izbjeglice u pretrpanim kampovima

No još uvijek nije jasno što će se dogoditi s desecima tisuća migranata koji se već nalaze u Grčkoj.
U kampu u Idomeniji njih oko 14 tisuća čekaju da im se Europa smiluje. Na parkiralištu pokraj benzinske crpke  zbijeno je tisuće šatora. Uvjeti su nemilosrdni: hladnoća, kiša, blato -no ne žele otići.
– Njima nije stalo do nas- riječi su Gienat Al-Halil, udovice iz Alepa, koja se želi pridružiti djeci u Njemačkoj. Razočarana postignutim dogovorom Turske i EU kaže kako ostaje u Idomeniji koliko god bude trebalo jer nema što izgubiti.
– Ne možemo razumjeti zašto Europska unija zatvara granice. Ne želimo da netko drugi odlučuje o tome u koju ćemo zemlju otići i što ćemo raditi – kaže 21-godišnji Bahjat Saris iz Damaska.

UNHCR: Jamstvo prava na azil ključno za sporazum

UN-ovo visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) založilo se da jamstvo prava na azil bude prioritet pri provedbi sporazuma između EU i Turske o migrantima koji pokušavaju ući u Europu.
Ključan je način provedbe sporazuma, izbjeglicama treba zaštita, a ne odbijanje, navodi UN-ova organizacija za izbjeglice u  svom priopćenju. Upozoravaju i  na “moguća kolektivna i samovoljna izbacivanja”, ali Europska komisija je zajamčila da je mehanizam koji je predviđen sporazumom u skladu s međunarodnim pravom.
Od kada je “balkanska ruta” zatvorena, oko 46 tisuća migranata je trenutačno blokirano u Grčkoj u teškim uvjetima.

EU: Nećemo okrenuti leđa izbjeglicama

Vraćanje izbjeglica iz Grčke u Tursku bit će u skladu s međunarodnim i europskim pravom i svaka će osoba biti tretirana zasebno te neće biti kolektivnog vraćanja izbjeglica, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.
– Svi će imati mogućnost podnijeti zahtjev za azil i pravo na žalbu. Nećemo okrenuti leđa izbjeglicama koji će imati pravo na međunarodnu zaštitu, bilo u Europskoj uniji, bilo u Turskoj. Želimo poručiti Sirijcima – držite se dalje od krijumčara i imat ćete legalni način dolaska u Europsku uniju – rekao je Timmermans.
Timmermans je rekao i kako će Grčka i Turska morati promijeniti svoje zakone kako bi se uskladile s međunarodnim pravilima za zaštitu i postupanje prema azilantima.
Idomeni 4

Kamp u Idomeniju/Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Nasilje prema izbjeglicama

A postupanje prema izbjeglicama u Idomeniju daleko je od onoga o čemu govori potpredsjednik Europske komisije, tvrde Liječnici bez granica.
Ta je organizacija objavila kako su u Idomeniju, u noći s petka na subotu, liječili 13-ero ljudi koji su im rekli da su žrtve policijskog nasilja. Liječnici bez granica upozoravaju kako se blokiranje izbjeglica i njihovo nasilno odbijanje od Europske unije ni na koji način ne može pravdati humanitarnim razlozima. Naprotiv – to im samo uzrokuje patnju.
– Europo, tvoje politike ubijaju. Svaki put kad se jedna granica zatvori, vidimo ogroman skok nasilja prema izbjeglicama i migrantima počinjeno od strane vlasti – navode iz te organizacije.
Liječnici bez granica prosvjeduju i protiv sporazuma između Europske unije i Turske, prema kojemu će izbjeglice koje stignu u Grčku ilegalnim putem, vraćati u Tursku, a u zamjenu će birati i uzimati “legalne” izbjeglice. Ističu da u Turskoj već živi tri milijuna izbjeglica te da ovo vraćanje ne može nikome koristiti, a najmanje očajnim ljudima koji se odlučuju na ovaj rizičan put.
EU je, navode na svojim stranicama, na ovaj način poručila da su izbjeglice za njih samo brojevi. U praksi, dogovor između Europe i Turske znači da će obalna straža napadati čamce na njihovom putu do Grčke, a izbjeglice će unatoč tome nastojati otići u Europu, u bijegu od rata ali i očajnih uvjeta u izbjegličkim kampovima.
Idomeni 2

Kamp u Idomeniju/Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI