Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
KRONIKA 112
Matijašević predao kaznenu prijavu zbog sumnji u malverzacije u TLM-u

Matijašević predao kaznenu prijavu zbog sumnji u malverzacije u TLM-u

Ozren Matijasevic

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević ispred zgrade Državnog odvjetništva/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević predao je u četvrtak u Državnom odvjetništvu (DORH) kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u šibenskoj Tvornici lakih metala (TLM) zbog sumnje u malverzacije kojima je to društvo oštećeno za višemilijunske iznose u razdoblju od 2009. do otvaranja stečajnog postupka 2014.

Matijašević je novinarima pred DORH-om rekao kako se radi o osobama koje su u to vrijeme bile na upravljačkim pozicijama, a počinile su kaznena djela kojima je TLM-u naneseno više od 30 milijuna eura štete.
Radi se o nabavljanju sirovina po daleko višim cijenama od tržišnih, isporuci robe ispod cijene sirovine, ugovaranju i isplaćivanju milijunskih iznosa na ime nepotrebnih inteletualnih usluga, fiktivnim reklamacijama, davanju visokog rabata i skonta, otpisu potraživanja za isporučenu robu bez instrumenata osiguranja naplate, izdavanju fiktivnih faktura i njihovoj naplati kod Jadranske banke Šibenik, te sklapanju štetnih ugovora s raznim trgovačkim društvima za radove u TLM-u po znatno višim cijenama od tržišnih, zbog čega TLM Valjaonica u stečaju potražuje više od 50 milijuna kuna, kaže Matijašević.
– Sindikat koji djeluje u TLM-u i i ja osobno upozoravali smo u više navrata na štetne radnje i obraćali se DORH-u s kaznenim prijavama no, koliko nam je poznato, nije bilo reakcija – istaknuo je Matijašević.
– Bojeći se da će protok vremena i stečajni postupak prikriti tragove kriminala, podnosimo kaznenu prijavu s opisom kaznenih djela i popisom odgovornih osoba, te apeliramo da ta kaznena prijava dobije prioritet u radu DORH-a kako bi se krivci priveli pravdi – poručio je Matijašević.
Na upit o dokazima odgovorio je kako je u prijavi navedeno da se nalaze u prijašnjim kaznenim prijavama, kao i službenim dopisima DORH-u i USKOK-u, a sindikalci su ih spremni predočiti istražnim organima.
Odgovarajući na pitanje je li do sada bilo nekih istražnih radnji, predsjednik HURS-a je rekao kako je policija godinu i pol dana unutar tvrtke i istražuje, no to čini nedovoljno ažurno i brzo, a pojedinci navedeni u prijavi i dalje nesmetano rade, što smatra neprihvatljivim.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI