Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
POLITIKA
Mate Kapović i Radnička fronta o “reformi” zdravstva: Tko ima novca moći će se liječiti, tko nema, može slobodno umrijeti!

Mate Kapović i Radnička fronta o “reformi” zdravstva:
Tko ima novca moći će se liječiti, tko nema, može slobodno umrijeti!

Radnicka fronta (Foto H. Pavic) (4)Šibenik je jučer osvanuo oblijepljen znakovitim plakatima, nalik personaliziranim predizbornim. S likom ministra Daria Nakića i porukom: ‘Bolnice za bogate, ostali neka crknu!’ Plakati su to Radničke fronte koja je tako ušla prvom svojom akcijom i u Šibenik. Nimalo slučajno, jer, kako saznajemo, u svibnju RF planira osnivanje svoga šibenskog ogranka.

O najnovijoj akciji, koja je krenula iz Šibenika, jedan od vodećih ljudi RF-a, Mate Kapović, kaže:

– Radnička fronta je u Šibeniku, a slična se akcija planira i u Zagrebu, Zadru, Splitu…, provela mini-akciju plakatiranja kako bi upozorila na “reforme” koje se spremaju u zdravstvenom sustavu, a koje se svode na to da će javno zdravstvo ostati za bogate i bogatije, dok će razina zdravstvene skrbi za siromašne i slabije imućne biti sve lošija. To je jedan od ključnih problema na koji će Radnička fronta pokušati upozoriti i na velikom prvomajskom prosvjedu koji se organizira u Zagrebu- ističe Kapović.

– Javno se zdravstvo sustavno i kontinuirano uništava, sve više komercijalizira, komodificira i polako privatizira već četvrt stoljeća – kaže – a sada se to, s novim potezima ministarstva zdravstva, nastavlja uvođenjem tzv. “nadstanarda”, koji potpuno bezočno poručuje da će vrhunska skrb biti dostupna samo onima koji si ti mogu priuštiti, a drugi će se morati zadovoljiti mrvicama i ostacima.

Kapović i RF ogorčeni su i najavom povećanja cijene dopunskom osiguranju, koje je, tvrdi, sramota samo po sebi, i tako se čini još nedostupnijim. U praksi to znači, veli Kapović, da onda morate plaćati svaki posjet zubaru, a da u slučaju da nemate dopunskoga, a završite na operacije, iz džepa morate dati i po nekoliko tisuća kuna.

Dosad smo, napominje, imali javno zdravstvo koje je zapravo, u okviru kapitalizma, funkcioniralo po nekapitalističkom principu, što će reći da se više-manje svatko tko je bio bolestan mogao izliječiti bez obzira na svoje imovinsko stanje. Sada sve više prelazimo prema kapitalističkom principu zdravstva, što će reći da se za zdravstvene usluge mora, kao i za bilo što drugo, plaćati. A to pak, jednostavno, znači – tko ima novca, moći će se liječiti, a tko nema, može slobodno umrijeti – zaključuje Kapović. Radnička fronta se duboko protivi takvim, kako ih nazivaju, anticivilizacijskim “reformama” jer smatraju da je javno zdravstvo jedno od ključnih postignuća modernih društava i da bi svatko morao imati pravo na (za krajnjeg korisnika) besplatno, dostupno i kvalitetno zdravstvo, kakvog god imovinskog stanja bio.

Radnicka fronta - plakati (Foto H. Pavic) (5)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI