Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Shematski prikaz djelovanja tzv. airguna

Loš posao u Hrvatskoj (H-Alter):
Ugovor Ministarstva gospodarstva i Spectrum Geo Limited je javan!

Shematski prikaz djelovanja tzv. airguna

Nakon što je ondašnje Ministarstvo gospodarstva na čelu s bivšim ministrom Ivanom Vrdoljakom onemogućilo javnosti uvid u sadržaj ugovor između Ministarstva i tvrtke Spectrum Geo Limited o prikupljanju seizmičkih podataka iz jadranskog podmorja, internetski portal H-Alter je isto zatražio posredstvom Ureda povjerenice za informiranje Anamarije Musa. Nakon rješenja povjerenice kako taj ugovor mora biti objavljen javnosti, prošle godine je Ministarstvo gospodarstva podnijelo Visokom upravnom sudu tužbu, potpisanu od strane ministra Ivana Vrdoljaka, protiv rješenja povjerenice za informiranje Anamarije Musa kojim je H-Alteru odobrila pristup ugovoru s tvrtkom Spectrum Geo Limited.

Na koncu, Visoki upravni sud je donio odluku (poveznica) kako taj ugovor o istraživanju jadranskog podmorja (vidi TRIS) između MINGO-a i Spectruma mora biti objavljen javnosti. Stoga evo poveznice na ugovor i dva aneksa tom ugovoru: Ugovor, Aneks 1, Aneks 2. U nastavku pročitajte uvodni dio teksta Loš posao u Hrvatskoj  danas objavljenog na H-Alteru, a u kojem bivša saborska zastupnica Mirela Holy komentira taj slučaj, a u cijelosti u izvornom obliku ga možete pronaći na H-Alteru.
Shematski prikaz djelovanja tzv. airguna

Shematski prikaz djelovanja tzv. airguna

Visoki upravni sud je presudio: ugovor o istraživanju jadranskog podmorja između MINGO-a i Spectruma, zajedno s njegova dva aneksa, javni je dokument. Objavljujemo ga u integralnoj verziji, a o njegovu sadržaju te ekonomskim, ekološkim i političkim implikacijama za H-Alter piše bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy:

“Danas, kada je H-Alter sudskim putem uspio dobiti kopiju ugovora sa Spectrumom, jasno je zašto ga je Vlada skrivala. Jasno je da se sklapanjem ovakvoga ugovora bez provedbe javnog natječaja pogodovalo ovoj tvrtki. Sredinom listopada 2013. godine Vladi sam postavila zastupničko pitanje o 2D seizmičkom istraživanju Jadrana u cilju pronalaženja potencijalnih nalazišta nafte i plina. Pitanje sam postavila na inicijativu aktivista za zaštitu okoliša koji su bili zabrinuti zbog štetnih posljedica na floru i faunu Jadrana koje može prouzročiti 2D tehnologija kojom je tvrtka Spectrum od rujna 2013. godine snimala naše podmorje. Ova Umjesto da su se iskoristili bivši i sadašnji INA-ini djelatnici, kako bi se na najbolji način započelo s novom erom istraživanja ugljikovodika u Hrvatskoj, sve je ostalo u rukama opasnih laika iz Ministarstava gospodarstva i Agencije za ugljikovodiketehnologija koristi zvučne topove kojima se svakih deset sekundi u smjeru morskog dna “ispaljuje” zvuk snage 240 decibela, a organizacija Ocean Care, savjetodavno tijelo pri Ujedinjenim narodima sastavljeno od znanstvenika koji su vrhunski stručnjaci za ekologiju mora i oceana, peticijom je tražila suspenziju istraživanja. Hrvatska javnost tada je prvi puta čula za tvrtku Spectrum, seizmičku kompaniju koja posluje diljem svijeta prema modelu ‘multi-client’ koji podrazumijeva razmjenu dobivenih podataka na način da svi zainteresirani kupe licencu umjesto da sami prikupljaju potrebne podatke. Od Vlade sam tražila odgovor na pitanje zašto hrvatska javnost nije transparentno informirana o ovom projektu i zbog čega se odlučila za ‘multi-client’ seizmičko istraživanje Jadrana. Tražila sam od Vlade da odgovori i kako je moguće da je bez ikakvog objašnjenja, bez provedenog javnog natječaja i bez prethodne provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš ustupila pravo na seizmološko istraživanje Jadrana i ekonomsko raspolaganje s dobivenim strateškim energetskim podacima tvrtki Spectrum, tko je u Vladi donio ovu odluku i na temelju kojih argumenata se brani javni interes ustupanjem strateških energetskih podataka stranoj privatnoj tvrtki. Pitala sam i tko će odgovarati ukoliko ovaj projekt izazove ekonomske, dugoročne političke i ekološke štete. Na odgovor sam čekala mjesecima…”
(nastavak teksta potražite na H-Alteru)

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI