Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
SCENA
Lažiranje rock povijesti: Stonesi nisu prvi zapadnjački bend koji je nastupio na Kubi

Lažiranje rock povijesti:
Stonesi nisu prvi zapadnjački bend koji je nastupio na Kubi

Prije njih u Havani su nastupili Manic Street Preachers i Audioslave.

Rolling Stones in concert in Havana

(Foto: EPA/Ernesto Mastrascusa/Hina)

 – Imali smo čudan san prošle noći. Svirali smo besplatni koncert u kazalištu „Karl Marx“ u Havani prije 15 godina – napisali su cinično članovi velške grupe Manic Street Preachers na Twitteru, iziritirani medijskim dezinformacijama o nedavnom koncertu The Rolling Stonesa na Kubi, koji je predstavljen kao „prvi nastup jednog zapadnjačkog rock benda u toj državi“.
Preachersi su u Havani nastupili 2001. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Kuba ukinula zabranu slušanja zapadnjačke glazbe, koja je desetljećima zakonski bila okarakterizirana kao „kulturalno subverzivna“. Njihovom koncertu prisustvovao je i sam Fidel Castro, a sve je dokumentirano na DVD-u „Louder Than War“.
Prije Rolling Stonesa, na Kubu su otišli i članovi američkog Audioslavea, koji su 2005. sami financirali koncert u Havani, za što im je trebalo točno milijun dolara. Pjevač Chris Cornell nije, u razgovoru za NME, bio ogorčen na veličanje Stonesa: – Mislim da bi Stonesi trebali reći svim svojim prijateljima iz svijeta glazbe da sami snose troškove i da zasviraju pred kubanskim narodom.
The Rolling Stones su 25. ožujka nastupili u Havani pred gotovo 500 tisuća ljudi, a tri dana ranije Kubu je posjetio i američki predsjednik Barack Obama.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI