Neovisni novinarski portal
24.2.2021.
KULTURA
Oliver Frljić

Kulturnjaci 2016 nakon provale u stan Olivera Frljića:
Strahujemo od eksalacije nasilja

Oliver Frljić
Oliver Frljić

Oliver Frljić

Intendantu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Oliveru Frljiću, nepoznati počinitelji provalili su tijekom vikenda u zagrebački stan, a isto se dogodilo i njegovoj djevojci, glumici Lindi Begonji. Tim povodom inicijativa Kulturnjaci 2016 objavila je na društvenim mrežama „Hitni apel Vladi Republike Hrvatske, Saboru Republike Hrvatske i Predsjednici Republike Hrvatske“, koji prenosimo u cijelosti:

U ime inicijative Kulturnjaci 2016 izražavamo zgražanje nad lavinama netolerancije i agresije, koje su kulminirale recentnim provalama u domove Olivera Frljića i njegove djevojke, kao i nad najavama obračuna s neistomišljenicima, koje podržavaju najviši državni dužnosnici legitimirajući time nasilje kojemu svjedočimo od uspostavljanja nove Vlade RH.
Javne prozivke i vrijeđanja što dolaze s vrha političke vlasti rezultirale su opasnim prijetnjama u medijima, po društvenim mrežama, na ulicama i radnim mjestima, od napada na Mirjanu Rakić popraćenog ustaškim pokličima, preko fizičkih prijetnji Nini Violić, prijetnji i vrijeđanja Vitomire Lončar, pa sve do prijetnji smrću i provala u stan Olivera Frljića i njegove djevojke. Odgovorne institucije ni na koji način nisu osudile ove napade, a sama je Predsjednica Republike, koja bi trebala zastupati sve građane, u pismu koje će ostati zapamćeno kao primjer sramotnog poništenja predsjedničke funkcije, ustanovila kako su oni koji su danas izloženi uvredama i nasilju naprosto dobili ono što su zaslužili.
Ovim pismom pozivamo na odgovornost sve političke subjekte koji su svojim porukama mržnje i netolerancije, svojim prozivkama i uvredama, svojim napadima na pravo javnog izražavanja i drugačijeg mišljenja, kao i odbijanjem da jasno sankcioniraju te pojave ugrozili ljudska prava, konkretne živote, imovinu i rad pojedinaca ove države.
Od straha pred eskalacijom nasilja očekujemo od Vlade Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske i predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović da prekinu stigmatizaciju neistomišljenika i ozbiljno shvate podjele u društvu koje su proizveli svojom politikom, a od premijera Tihomira Oreškovića tražimo djelatno zalaganje za uspostavljanjem parlamentarne atmosfere koja započinje osudom svakog nasilja nad građankama i građanima Republike Hrvatske.
Inicijativa Kulturnjaci 2016

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI