Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Klarin: Otoci su debelo zakinuti ovogodišnjim proračunom

Klarin:
Otoci su debelo zakinuti ovogodišnjim proračunom

Ivan Klarin

Ivan Klarin/Foto:J.Krnić

Saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin, na konferenciji za novinare, upozorio na drastično rezanje proračunskih stavki za otoke. Smanjenje subvencija za prijevoz, pitku vodu, poticaja za razvoj otočnoga gospodarstva -posljednji su čavao u lijesu razvoja hrvatskih otoka, ustvrdio je Klarin.

– Na ukupno 49 naseljenih otoka u Hrvatskoj živi 121 tisuća i 616  stanovnika koji su ovogodišnjim proračunom debelo zakinuti i ovakav proračun hrvatski otoci ne pamte od ratnih godina – kazao je saborski zastupnik Ivan Klarin.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije za čak 2 milijuna kuna smanjilo je subvenciju vode na otocima. Klarin je podsjetio kako je prošle godine bilo osigurano 12 milijuna kuna, no i taj iznos nije bio dovoljan.
– Prošle godine je bilo je problema pa se inzistiralo na rebelansu s obzirom da su hrvatski otoci usred turističke sezone ostali bez mogućnosti financiranja za pitku vodu. Mogu samo zamisliti što će se dogoditi, ako vlada do ljeta ne napravi rebelans i ne vrati te stavke na iznose iz prošlih godina- dodao je Klarin.
Kako je naveo Klarin u proračunu su smanjeni i poticaji za razvoj otočnog gospodarstva i to za 40 posto, a najveći problem vidi u smanjenju subvencija za prijevoz.
– Smanjenjem subvencija za prijevoz od ukupno 40 milijuna kuna jednostavno će morati doći ili do ukidanja brodskih linija ili do povećanja cijena za lokalno stanovništvo – istaknuo je Klarin.
U proračunu za 2016. predviđeno je i 6,5 milijuna kuna manje za uređenje i rekonstrukciju cesta na otocima, za 30 posto smanjena su sredstva za troškove stanovanja medicinskih djelatnika na otocima.
– Analizirajući ovakav proračun u klubu SDP-a došli smo do zaključka da je on u potpunoj suprotnosti s rezolucijom o posebnoj situaciji otoka Europskog parlamenta, od 4. veljače ove godine, koja ističe važnost pružanja potpore u borbi protiv trenda značajne depopulacije u otočnim regijama te traži detaljnu studiju i analizu dodatnih troškova sustava prijevoza osoba i robe, opskrbe energije i pristupa tržištu posebno za mala i srednja poduzeća koji nastaju zbog činjenice da se radi o otocima – kazao je Klarin.
Smanjenje niza otočnih subvencija utjecat će na još lošiji standard otočana i otočnoga gospodarstva , a posebno na turistički razvoj otoka, smatra Klarin.
– Mi u klubu SDP-a podnijet ćemo dva amandmana na ovakav proračun kojima ćemo tražiti da se na prošlogodišnji iznos vrate subvencije za prijevoz te subvencije za vodoopskrbu. Jer to su dva glavna preduvjeta za razvoj hrvatskih otoka – zaključio je Klarin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI