Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA
Kardinal Josip Bozanić u uskršnjoj propovijedi u zagrebačkoj katedrali: Zlo želi vladati medijima…

Kardinal Josip Bozanić u uskršnjoj propovijedi u zagrebačkoj katedrali:
Zlo želi vladati medijima…

Kardinal Josip Bozanić za Uskrs nam otkriva kako Zlo želi zavladati medijskim svijetom. Javno se prokazuje svjedoke koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje u politici, kulturi, znanosti. Neshvatljivo je da se kršćane danas ponovo razapinje samo zato što svjedoče svoju vjeru u Krista- kazao je u propovijedi kardinal Josip Bozanić

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip BozanićZlo želi vladati medijskim svijetom. Pred javnost se stavljaju jalove rasprave iz prošlosti – otkriva nam kardinal Josip Bozanić, u svečanoj misi koju je u prigodi Uskrsa predvodio u zagrebačkoj katedrali. Za sve podjele u društvu, sve negativne emocije krivi su, dakako. mediji. Jer, pod izgovorom slobode izražavanja oni danas javno prokazuju one koji javno svjedoče svoje kršćansko uvjerenje. A postoji opasna istina da svjedoke ubijaju. Nepojmljivo je, reći će u propovijedi kardinal, da se kršćane samo zbog vjere u Krista i danas razapinje. U isto vrijeme Papa Franjo poručio nam je da se protiv terorizma valja boriti oružjem ljubavi. Te ljubavi u našeg kardinala nema. On o Uskrsu vidi najoštrije zlo, i to gle čuda, baš u medijima…

Papa u svome obraćanju urbi et orbi govori o tragedijama u cijelom svijetu. Moli da se zaustavi smrt i razaranje u Siriji, zemlji rastrganoj dugotrajnim konfliktom. Poziva i na zaustavljanje sukoba u drugim dijelovima svijeta, na dijalog Palestinaca i Izraelaca. Da ne zaboravimo djecu koja bježe pred gladi, ratom, siromaštvom. Papa Franjo našao je riječi utjehe i dobra za sve, naspram zla koje prijeti svijetu.
Kardinal Bozanić prije svega vidi zlo. Pita se, uz ostalo, kome i zašto smeta blaženi Alojzije Stepinac. Potom se obrušava na medije. Jer oni su izvor sveg zla, kako to vidi zagrebački nadbiskup.

– Sve su jače prijetnje izumiranja stanovništva, što zasigurno nije Božji plan s našim stanovništvom. Međutim, veli kardinal, tamo gdje kršćani ne prolijevaju krv često se razapinju vrijednosti koje su niknule iz Kristova križa. Javno se prokazuje svjedoke koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje u politici, kulturi, znanosti- reći će Bozanić. – A obiteljima koje svjedoče kršćansku sliku muškarca i žene, oca i majke sa svojom djecom, šalju se poruke da su manje poželjni od nekih drugih oblika suživota, koji se želi predstaviti kao novi oblik obiteljskog života, a mlade vjernike koji se okupljaju na kršćanskim susretima proglašava se nenaprednim. Svi su oni svjedoci koji ometaju plan Zloga, i zato nekome smetaju – otkrio nam je kardinal Josip Bozanić.
Zlu nije problem ako ga se prokazuje, razotkriva, razobličuje, jer dok je ono u glavnoj ulozi i na pozornici, slavodobitno uživa. Zato želi vladati i medijskim svijetom. Problem je kad se počne govoriti o Bogu, njegovoj ljubavi i milosrđu, i kad se na zemlji počne očitovati Božja prisutnost u djelima vjernih ljudi- drži Bozanić.

Nijedna nova ideja nije dobra, odmah dobiva protivnike, a pravednija raspodjela dobara postaje krimen. I kad se stvaraju uvjeti za napredak, nastaje pogubno usporavanje po ideološkom ključu. Zašto? Upravo je nevjerojatno, smatra Bozanić, da se drugdje u svijetu koriste razne metode da bi se napredak ubrzao, da se stagnacija svede na što kraće vrijeme, a u Hrvatskoj su na djelu snage koje kao da su zadužene za blokiranje napretka, njegovo usporavanje, ako ga već ne mogu zaustaviti. Pred javnost stavljaju jalove rasprave iz prošlosti, kao da zlo kod nas želi ostati u glavnoj ulozi, voditi glavnu riječ i hraniti se svjetlima pozornice- žestoko će zagrebački nadbiskup. Ipak, na kraju propovijedi pozvat će na odricanje od zla i grijeha, a zagovaranje dobra po cijenu žrtve, i prihvaćanje Božjeg milosrđa.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI