Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Foto Hina/ Dario GRZELJ/

Kad Karamarko piše, piše znakovito:
Formalni premijer dobio “opomenu” i – četvorku!?

Foto Hina/ Dario GRZELJ/

Kolinda i OreskovicŠef HDZ-Tomislav Karamarko nema sreće s ovom Vladom. Baš ništa ne ide onako kako je htio i priželjkivao. Pače, sugerirao. Na svom Facebook profilu danas je nezadovoljstvo i posve jasno artikulirao. „Pukao mu je film“ zbog neočekivanog suglasja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića oko prijedloga da se Danijel Markić Saboru prezentira kao kandidat za novog ravnatelja SOA-e. Kojega Karamarko sasvim sigurno na tom mjestu nije želio vidjeti. Premijer Tihomir Orešković još uvijek ima podršku HDZ-a – poručio je čelnik Domoljubne koalicije – a kada je ne bude imao,  on više neće biti predsjednik Vlade. Toliko da se zna. A što tada? Novi izbori. Jer nije ovo Vlada kakvu je Tomislav Karamarko zamišljao i članstvu obećavao…

Dakle, može Orešković ignorirati Karamarkove prijedloge i sugestije kod imenovanja ključnih ljudi u sigurnosnom aparatu, točno je i da formalno ima pravo sam predložiti svog kandidata, ali to neće još dugo tako ići. Premijeru će biti bolje da se uhvati posla, prije svega gospodarstva i investicija, radi čega je i došao u Hrvatsku i dobio povjerenje HDZ-a, ili uskoro na čelu Vlade više neće biti! Jer i Karamarkovo strpljenje ima svoj limit.

Neka se premijer uhvati posla za koji je dobio podršku!

Komentirajući prijedlog premijera Tihomira Oreškovića da se za novog ravnatelja SOA-e imenuje Danijel Markić, s čime se suglasila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Karamarko je podsjetio kako je njegova želja da se oko prve pozicije u sigurnosno-obavještajnom sustavu postigne dogovor na razini cijele Vlade. Da se i njega nešto pita. Pa ipak ima 14 godina rada i iskustva u sustavu nacionalne sigurnosti… – Što se nije dogodilo, budući da je predsjednik Vlade odlučio sam službeno predložiti svog kandidata – konstatira šef HDZ-a. – Predloženi kandidat nije moj izbor, ali nisam dovodio niti ću dovoditi u pitanje formalno pravo predsjednika Vlade da sam predloži svog kandidata. Imenovanje u sigurnosno-obavještajnom sustavu još je jedno od pitanja o kojem se predugo donosila odluka, a sada kad je i ono konačno riješeno, očekujem da se predsjednik Vlade posveti ključnim temama zbog kojih je i dobio povjerenje HDZ-a, prije svega gospodarstvu i investicijama – napisao je Karamarko i upozorio premijera kako potpora HDZ-a kao najjače parlamentarne stranke nije neupitna. Trebao bi se uhvatiti posla, kao da je htio poručiti svome formalno nadređenom šefu.

Ultimatum “odmetnutom” Oreškoviću

Dvije stvari je ovom porukom Karamarko posredovao i Timu Oreškoviću i Vladi. Prvo, da je premijer politička figura s određenim formalnim pravima, dok njegov prvi potpredsjednik u svom “portfelju” ima stvarna prava. Orešković, dakle, može biti kao premijer neovisan u kadroviranju samo do mjere koju mu Karamarko dopusti. A dosad je dopuštao za račun opstojnosti ovog klimavog saveza čije bi se urušavanje moglo i njemu obiti o glavu. Ali, sve ima svoju cijenu. Pao je Mijo Crnoja, Milijan Brkić, pali su njegovi kandidati za vrh SOA-e, ministar Vlaho Orepić odbio je “počistiti” MUP kako mu je Karamarko sugerirao i u svom „neposluhu“ još dobio i potporu premijera. A sustavno odbijanje prijedloga prvog potpredsjednika dovodi u pitanje njegov kredibilitet i autoritet u Vladi i stranci (HDZ-u). To tako neće ići na duži rok, pa će Karamarko morati pokazati tko je u ovoj Vladi stvarni gazda.
Drugo, zasad, ali samo zasad, Tim Orešković ima podršku HDZ-a, a kada je ne bude imao, on više neće biti predsjednik Vlade- stoji u objavi frustriranog šefa HDZ-a. To zvuči kao svojevrsni ultimatum, opomena „odmetnutom“ premijeru koji se, nekako, sve više distancira od HDZ-a i sve više oslanja na Most, s kojim se, dojam je, puno bolje slaže. Ali, kad ispuni „bonus“, za premijera kod Karamarka više popusta neće biti. Nastavi li Orešković ovako, nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima Karamarko nema konkurencije, moglo bi se dogoditi da, ojačan novom pobjedom, odluči okončati svoje muke u raštimanom “Tim’s teamu” i zatraži novo povjerenje birača za konstituiranje nove vlasti. U kojoj bi imao i sukno i škare, u kojoj više ne bi gutao „mostaške“ knedle i „šamaranja“ političkih amatera. Karamarko o tome po svoj prilici često misli, ali, koliko god mu u prilog ide SDP-ov predizborni unutarstranački „bratoubilački rat“ i evidentni raskol koji je na pomolu, toliko postoji i opasnost da izgubi i ono što trenutno ima. Jer, izazivanje prijevremenih izbora nikomu se još nije isplatilo. Pa je valjda na kraju zbrojio da je ipak bolji vrabac u ruci nego golub na grani. I ovoj Vladi, kakvu HDZ nije htio ni snio, ipak dao velikodušnu, sasvim nerealnu – četvorku!

Tomislav Karamarko nakon današnje sjednice Predsjeedništva i Nacionalnog vijeća (Foto HDZ)

Tomislav Karamarko nakon sjednice Predsjeedništva i Nacionalnog vijeća (Foto HDZ)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI