Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Šenol Selimović (Foto: HINA, Lana SLIVAR-DOMINIĆ)

Intervju/Šenol Selimović, predsjednik NO HRT-a:
Radmanu su presudile poslovne knjige, a ne nikakva moja osveta

Šenol Selimović (Foto: HINA, Lana SLIVAR-DOMINIĆ)
Šenol Selimović (Foto: HINA, Lana SLIVAR-DOMINIĆ)

Šenol Selimović (Foto: HINA, Lana SLIVAR-DOMINIĆ)

Saborski Odbor za informiranje i medije uspio se sastati iz drugog pokušaja i odlučno pokazao “palac dolje” ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu.  Do formalnog razrješenja Radmana  i imenovanja novog ravnatelja, tu će dužnost kao v.d. obavljati Siniša Kovačić. U intervjuu s predsjednikom Nadzornog odbora Hrvatske Radio televizije Šenolom Selimovićem pokušali smo doznati što je pravi razlog Radmanove smjene, što je zapravo bio okidač za pokretanje postupka razrješenja kojeg je upravo Nadzorni odbor inicirao, ali i kakve su šanse da se javna televizija odhrva političkom utjecaju i služenju režimu, da bude uistinu javni servis u službi građana.

– Obrazloženje Nadzornog odbora za pokretanje postupka razrješenja ravnatelja HRT-a Gorana Radmana je prilično nejasno, svodi se na nekakve “računovodstvene” prijepore, neizvršavanje zaključka NO itd. Što je pravi povod za smjenu Radmana?
Činjenicu da HRT ne vodi poslovne knjige sukladno Zakonu o HRT-u, utvrdilo je Vijeće za elektroničke medije na svojoj sjednici od 17. prosinca 2015. kada su jednoglasno odlučili, citiram:
„Nadzornom odboru HRT-a, a sukladno članku 44. stavku. 4. točki 5. Zakona o HRT-u, uputit će se zahtjev da poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa citiranim Zakonom i Statutom HRT-a budući da je utvrđeno da HRT ne vodi poslovne knjige sukladno članku 38. stavku 7. i 8. Zakona o HRT-u“ – završen citat, te su o tome obavijestili Nadzorni odbor 28. prosinca 2015. te tražili od nas da poduzmemo mjere sukladno Zakonu o HRT-u.
Člankom 44. stavkom 5. Zakona o HRT-u propisana je dužnost Nadzornog odbora da po primljenoj obavijesti regulatornog tijela o utvrđenim propustima glede vođenja poslovnih knjiga, poduzme sve mjere iz svog djelokruga, koje uključuju i utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste.
Dakle, Nadzorni odbor bio je dužan postupiti po nalogu Agencije te utvrditi odgovornost za učinjene propuste koje je prethodno utvrdilo Vijeće za elektroničke medije.
Obzirom da je za zakonitost poslovanja HRT-a odgovoran glavni ravnatelj, to je Nadzorni odbor utvrdio odgovornost glavnog ravnatelja za učinjene propuste te pokrenuo postupak razrješenja.
Nažalost, na toj nas je sjednici rukovodstvo HRT-a pokušalo neistinito informirati o poduzetim aktivnostima nakon sjednice koju smo svi skupa 21. siječnja 2016. imali s članovima Vijeća za elektroničke medije, kako bi ih rukovodstvo HRT-a uvjerilo da HRT vodi poslovne knjige sukladno Zakonu o HRT-u, o čemu očito nisu uspjeli, jer Vijeće za elektroničke medije nije povuklo svoj zahtjev od 21. prosinca 2015., kojim su od Nadzornog odbora tražili poduzimanje mjera sukladno članku 44. stavku 5. Zakona o HRT-u
Shvatili smo da nas rukovodstvo HRT-a neistinito informira o poduzetim mjerama koje smo im naložili našim zaključkom, te da im je cilj odugovlačenje i neprovođenje našeg naloga od 30. prosinca 2015., na način kako je to Vijeće za elektroničke medije od njih tražilo tijekom 2013., 2014. i 2015. godine. Odlučili smo tome stati na kraj i pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja.
O tome vode li se poslovne knjige sukladno Zakonu ili ne, rukovodstvo HRT-a nije trebalo uvjeravati Nadzorni odbor, već regulatorno tijelo koje je to utvrdilo na svojoj sjednici 17. prosinca 2015., a na nama je samo bila obveza da po obavijesti regulatora postupimo sukladno tome kako Zakon o HRT-u nalaže.Sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i med
– Dojam je da NO djeluje pod pritiskom vladajuće nomenklature koja već neko vrijeme najavljuje Radmanov “odstrel” zbog nezadovoljstva izvještavanjem javnog servisa o njima. Počelo je s Most-ovim Ivanom Kovačićem, nastavilo se s Tomislavom Karamarkom koji je otvoreno najavio smjenu ravnatelja HRT-a. Dakle, provodi li NO volju politike, odnosno vlasti, ili postupa samostalno?
Ovaj saziv Nadzornog odbora HRT-a, koji je imenovan 3. srpnja 2015., nije podlegao pritisku politike pa da bi iz tih razloga pokretao postupak razrješenja glavnog ravnatelja. Postupak razrješenja pokrenut je sukladno Zakonu, temeljem obavijesti Vijeća za elektroničke medije o tome da je utvrđeno da HRT ne vodi poslovne knjige na način kako to Vijeće zahtjeva. U prilog tome govori i činjenica da na dnevnom redu 8. sjednice Nadzornog odbora nije bilo točke dnevnog reda koja bi upućivala na odlučivanje o razrješenju glavnog ravnatelja. Naprosto, takva odluka je proizišla iz rasprave pod točkom dnevnog reda pod kojom je rukovodstvo HRT-a trebalo Nadzornom odboru pružiti točnu i istinitu informaciju o poduzetim aktivnostima nakon sjednice koju smo održali s Vijećem za elektroničke medije, te obzirom na problem da Vijeće zbog utvrđenih propusta u vođenju poslovnih knjiga na načelima troškovnog računovodstva za javne i komercijalne djelatnosti, još uvijek nije izdalo suglasnost na prijedlog odluke o visini mjesečne pristojbe za 2016., te se pristojba u ovoj godini prikuplja temeljem stare odluke iz 2015. godine.
Obzirom da nas je rukovodstvo HRT-a pokušalo neistinito informirati o svojim aktivnostima, a s druge strane su nas čelnici Vijeća za elektroničke medije informirali o pravom stanju stvari, zaključili smo da ne postoji volja rukovodstva HRT-a za provođenjem našeg naloga, te je odlučeno da se pokrene postupak razrješenja. Kontinuitet ovog problema seže još u 2013. i 2014. godinu, a odluka je donesena temeljem onog što je utvrdilo neovisno regulatorno tijelo, pa je pomalo zlonamjerno i prema Vijeću za elektroničke medije i prema ovom sazivu Nadzornog odbora, rečenu odluku stavljati u politički kontekst kojem objektivno ne pripada. Svakako da naša odluka pojedinim interesnim skupina politički pogoduje, nekima možda ne, ali Nadzorni odbor na to ne može utjecati. Što nam je bila alternativa? Nepoštivanje zakonskih propisa! A to nismo željeli.
– U kojoj mjeri je na vašu odluku da pokrenete postupak smjene ravnatelja HRT-a utjecalo saznanje da je Radman za 44 svoja pouzdanika pripremio tzv. zlatne padobrane, dakle specijalne povlastice, uz ionako visoke plaće i gotovo milijunske otpremnine? Navodno je tu odluku povukao?
To nije bio razlog pokretanja postupka. Naravno, sve je to utjecalo na nelagodu i nepovjerenje koje se uvuklo u članove Nadzornog odbora u odnosu na rukovodstvo HRT-a, osobito u pogledu toga kada smo se uvjerili da nam pokušavaju neistinito prikazati svoje aktivnosti vezano uz zahtjeve Vijeća za elektroničke medije. Mi smo kao Nadzorni odbor primili na znanje izjavu glavnog ravnatelja da je sporne ugovore opozvao još u petak, dakle prije nego što smo od državnog odvjetništva zatražili poduzimanje izvida i drugih mjera s tim u vezi, te da sporni ugovori neće imati štetne posljedice za HRT, ali imam dojam da glavni ravnatelj nije u to uspio uvjeriti članove Nadzornog odbora. Upravo stoga smo odlučili upozoriti rukovodstvo HRT-a da ćemo svakog člana Ravnateljstva HRT-a smatrati regresno i solidarno odgovornim, ukoliko bi šteta za HRT ipak nastala. Sada očekujemo da državno odvjetništvo i policija naprave svoj dio posla te utvrde postoji li osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela s tim u vezi.
– Svaka vladajuća garnitura postavljala je svoga ravnatelja HRT-a. Je li i ova smjena zapravo samo manevar kojim HDZ-Most žele instalirati- svoga?
U političke špekulacije ne želim ulaziti. Nadzorni odbor je tijelo koje provodi nazor nad zakonitošću poslovanja HRT-a i usklađenja tog poslovanja sa zakonima, a Sabor je zastupničko tijelo koje imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, u postupku koji je propisan Zakonom o HRT-u.
– Kakvo je financijsko stanje HRT-a? U kojoj mjeri je i ono povod za Radmanov odlazak?
Točan odgovor na ovo pitanje vam ne mogu dati iz razloga što je u tijeku neovisna revizija financijskih izvješća HRT-a za 2015. godinu. Mogu samo reći da su članovi Nadzornog odbora pomalo skeptični prema glorificiranim najavama rukovodstva HRT-a veznim uz ostvarenje dobiti u 2015. godini. Naš Revizorski odbor, kojeg vodi moja zamjenica u Nadzornom odboru, dr. sc. Katarina Bakija, inzistira na punoj primjeni međunarodnih računovodstvenih standarda te ispunjenju svih preporuka koje je neovisni revizor dao ravnateljstvu HRT-a tijekom prethodnih, ali i ove revizije financijskih izvješća, koja je u tijeku. Kako će sve ispasti, pričekajmo da vidimo revidirana izvješća kada budu gotova.Sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i med
– Prijedlog za smjenu formalno bi trebao potvrditi Sabor koji donosi konačnu odluku. Sudeći po svemu za Radmanom neće nitko žaliti, ni pozicija ni opozicija. Svi su imali prigovore na njegov rad. Možda to znači da i nije bio u službi politike, kao što neki tvrde?
Mislim da je pogrešno da političko nezadovoljstvo političkih i drugih interesnih skupina s nečijim radom, ocjenjujemo kao dokaz nečijeg dobrog ili lošeg rada, iz jednostavnog razloga što bi onda i takva ocjena također bila politička, a samim time i neuvjerljiva. O dobrom radu HRT-a mogu suditi samo gledatelji i obveznici plaćanja mjesečne pristojbe te nadležna tijela HRT-a, a u ovom slučaju su to Nadzorni odbor i Programsko vijeće. Nadzorni odbor pokazao je svojom odlukom što o tome misli.
– Govori se, doduše u kuloarima, pa i više u smislu provokacije, da bi mogao na Radmanovo mjesto biti instaliran Ivo Banac. Kakva je uloga NO u tom postupku imenovanja ravnatelja? Kad se raspisuje natječaj?
Sukladno Zakonu o HRT-u,  nakon što je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora prihvatio zaključak Nadzornog odbora o pokretanju postupka razrješenja, a zatim predložio Sinišu Kovačića za v.d. glavnog ravnatelja, o tome se odlučuje na plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora kvalificiranom većinom. Javni natječaj, sukladno Zakonu o HRT-u, raspisuje Nadzorni odbor i to ćemo učiniti u zakonskom roku od mjesec dana od dana imenovanja v.d. glavnog ravnatelja. Nakon što javni natječaj bude raspisan, Nadzorni odbor prikuplja sve ponude kandidata, ocjenjuje udovoljavaju li kandidati uvjetima propisanim Zakonom o HRT-u, te s mišljenjem o udovoljavanju kandidata zakonskim uvjetima cjelokupnu dokumentaciju dostavljaju Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Dalje je sve u rukama zastupnika Hrvatskoga sabora.
– Odlazi li s Radmanom i Nadzorni odbor?
O tome će odlučiti Hrvatski sabor, ali osobno mislim da je ovaj saziv Nadzornog odbora vrlo stručno i odgovorno radio svoj posao.
– Nenad Stazić je na Odboru iznio sumnju da se Vi možda osvećujete Goranu Radmanu jer navodno niste prošli na nekom natječaju za glavnog urednika Radija Zadar?
Ma cijela rasprava na Odboru je nažalost bila dnevnopolitički intonirana. Političari rade svoj posao. Što se tiče tog natječaja, od prije nekoliko godina, u to sam vrijeme bio nezaposlen, ispunjavao sam sve uvjete natječaja i javio se. Nisam prošao. Ni prvi ni zadnji na kojem nisam prošao. Radmana tada nisam poznavao, štoviše nikada ga do tada u životu nisam ni vidio. Niti mi je išta u životu bio dužan, niti se ja imam čemu osvećivati. Radmana sam upoznavao kroz rad u Nadzornom odboru HRT, i, ako baš hoćete, kao čovjek mi je vrlo drag i korektan.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI