Neovisni novinarski portal
29.5.2020.
KULTURA / PISMO
Dean Šoša (foto: HRT - izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/310365/hrt-medijski-partner-human-right-film-festivala)

Hrvatski filmski redatelji vole HRT 3:
Urednik Šoša zaslužuje javnu pohvalu, a ne ostavku

Dean Šoša (foto: HRT - izvor: http://hrtprikazuje.hrt.hr/310365/hrt-medijski-partner-human-right-film-festivala)

Društvo hrvatskih filmskih redatelja poslalo je danas otvoreno pismo (poveznica) v.d. -u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću u kojem njega i vodstvo HRT-a ‘pozivaju da ne prihvati ostavku Deana Šoše – jer on je primjer odgovornog i kompetentnog urednika, koji je stvorio program kojim se naša kulturna zajednica ponosi’. Naime, u DHFR-u su čuli kako je idejni začetnik i aktualni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša vodstvu HRT-a ponudio svoju ostavku,  pa ističu kako ‘on ne samo da ne zaslužuje da njegova ostavka bude prihvaćena, nego zaslužuje javnu pohvalu za svoj dosadašnji rad’.

Pismo prenosimo u cijelosti:

HRT3crveni_35.jpg.688x388_q85_crop_upscale

OTVORENO PISMO O OSTAVCI UREDNIKA TREĆEG PROGRAMA HRVATSKE TELEVIZIJE
Poštovani,
Kao udruga filmskih autora i profesionalaca, osjećamo potrebu izreći naše mišljenje o najnovijim događajima vezanim uz vodstvo Trećeg programa Hrvatske televizije.
Informirani smo da je urednik Trećeg programa Dean Šoša, kao moralni čin uslijed promjene vodstva HRT-a, stavio svoj mandat na raspolaganje. Po našem najdubljem uvjerenju, on ne samo da ne zaslužuje da njegova ostavka bude prihvaćena, nego zaslužuje javnu pohvalu za svoj dosadašnji rad.
Treći program HRT-a sustavno radi na promicanju autorskog filma, kojem pripada i hrvatska kinematografija, pa tako senzibilizira gledatelje koji će danas i sutra činiti publiku domaćeg i europskog filma, a nasuprot općoj komercijalizaciji i trivijalizaciji medijskog prostora.
Treći program sustavno predstavlja filmske klasike, te tako pridonosi razvoju filmske kulture gledatelja. Zbog svega toga, a ne sporeći pravo HRT-u da autonomno vodi kadrovsku politiku, želimo upozoriti da je Treći program jedinstvena vrijednost hrvatske kulture, televizijski program kakvog nema u širokom krugu nama susjednih zemalja. Upravo po postojanju takvog javnog programa, jedinstveni smo – i u stručnim krugovima to nerijetko s ponosom ističemo.
Taj program osmislio je Dean Šoša, on je njegova vizija i njegov projekt, pokrenuo ga je od nule i stvorio s minimalnim resursima. U strpljivo građenje tog projekta uložio je veliki trud, znanje i energiju.
Vjerujući da nema te vlasti ili uprave kojoj može biti cilj rušiti nešto što je dobro i uspješno, pozivamo vodstvo HRT-a da ne prihvati ostavku Deana Šoše – jer on je primjer odgovornog i kompetentnog urednika, koji je stvorio program kojim se naša kulturna zajednica ponosi.
Za Društvo hrvatskih filmskih redatelja:
Danilo Šerbedžija, v.r.
predsjednik

HRT3plavi_02.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI