Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
UKRATKO
HND: Zabrana emitiranja „Montiranog procesa“ na HTV-u novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti

HND:
Zabrana emitiranja „Montiranog procesa“ na HTV-u novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti

hnd_logoOdluka o ukidanju ‘Montiranog procesa’, jedine satirične emisije na programu HTV-a,  uzbunila je javnost, a mnogi su je doživjeli kao nastavak rigidne politike nove vlasti prema slobodi izražavanja. Neki upozoravaju kako se radi o već viđenoj praksi iz omraženih totalitarističkih režima, u kojima je humor ovakve vrste, kao i slobodno novinarstvo, bilo strogo zabranjeno. Jutros se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, ustvrdivši kako je ‘zabrana emitiranja „Montiranog procesa“ na HTV-u novi napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti.’ Slijedi HND-ovo priopćenje:

Odluka Programskog kolegija Hrvatske televizije da u nedjelju 20. ožujka 2016. godine ne bude emitirana emisija „Montirani proces“, te da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a. Tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.
Cinično obrazloženje prema kojem je programsko vodstvo HRT-a ocijenilo kako se u jednom dijelu scenarija „Montiranog procesa“ spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije.
Tvrdnja iz obrazloženja odluke o ukidanju „Montiranog procesa“ na HTV-u kako je „programsko vodstvo HRT-a uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio” temelji se na navodnoj zloupotrebi tema ukinute emisije „za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti“ .
HND podsjeća kako je „Montirani proces“ emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije. Ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti, koja očito ne podnosi niti humor na vlastiti račun.
A kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja ijednog konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi poznati građanima Hrvatske, farsa je potpuna.
Koliko novi Programski kolegij HTV poznaje i razumije ono što se događa na javnim medijskim servisima pokazuje i činjenica da većinu satiričnih emisija koje se izruguju vlasti i raznim stereotipima u ozbiljnim demokratskim državama emitira –javni servisi. Sramotna je činjenica da u 21. stoljeću, u zemlji koja je članica Europske unije, oni kojima je zadatak štititi javni interes pokušavaju „zaustaviti Reuters“.
Saša Leković, predsjednik HND-a
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI