Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
IZDVOJENO
Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

HND o rušenju VEM-a:
Politička kontrola medija je nedopustiva’

Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)
Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem je reagiralo na današnje neprihvaćanje  izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i raspuštanje Vijeća za elektroničke medije, gdje upozorava da se zapravo radi o novom koraku ka potpunoj političkoj kontroli medija.

– Današnja odluka Vlade Republike Hrvatske da predloži Hrvatskom saboru neprihvaćanje izvješća  o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, i zbog same odluke i zbog sadržaja obrazloženja, još je jedan u nizu poteza koji potvrđuje kako vlast ne tretira medije kao jedan od temelja demokratskog društva nego kao ratni plijen, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND priopćenje 10. 03. 2016.).

HND podsjeća i na ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, s ciljem uništenja neprofitnih medija, te neprihvaćanje izviješća o radu Hrvatske televizije i njenog Programskog vijeća u Hrvatskom saboru, sve kako bi na mjestu v.d. ravnatelja HRT-a bio postavljen čovjek ‘koji se za to mjesto kvalificirao javno pokazujući da novinarstvo zamišlja kao služenje izbornim dobitnicima’.

– Neprihvaćanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije (AEM) u 2014. zbog bizarnog razloga te posljedično „rušenje“ njene ravnateljice i predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić, kao i smjene svih članova Vijeća, novi je napad vladajućih na neovisnost medija.

Prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu dodatno potvrđuje namjeru dokidanja medijskog pluralizma. Naime, u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna predviđeno je da se kroz Ministarstvo kulture, umjesto i do sada mizernih  3,2 milijuna, za neprofitne medije daje samo 623 tisuće kuna. Također će se i rad Agencije za elektroničke medije ubuduće financirati kroz Ministarstvo kulture. AEM do sada nije bio ovisan o proračunskom novcu već, kao neovisno regulatorno tijelo, o novcu koji su uplaćivali izravno nakladnici/emiteri čime je bilo omogućeno funkcioniranje, između ostaloga, i  Fonda za pluralizam.

Odluku da se AEM financira iz proračuna donijela je, doznajemo sada, još prethodna „tehnička“ vlada na odlasku. Time je, kao i promjenom Zakona o HRT-u kojim je omogućeno da Hrvatski sabor običnom, natpolovičnom većinom bira glavnog ravnatelja HRT-a, bivša vlast omogućila političku „okupaciju“ javnog medijskog servisa te ukidanje neovisnosti regulatora rada elektroničkih medija što nova vlast temeljito provodi.

HND takvo ponašanje ocjenjuje opasnim za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni – stoji u priopćenju koje potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Na istu odluku se očitovalo i samo Vijeće za elektroničke medije, koje pak upozorava na njenu neutemeljenost (Priopćenje VEM).

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI