Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika: Oporba o komunalijama, TEF-u i odlasku festivala

Gradsko vijeće Šibenika:
Oporba o komunalijama, TEF-u i odlasku festivala

gradsko vijece

Gradsko vijeće Šibenika/Foto:J.Krnić

Preskupe komunalne usluge, zaduživanje gradske uprave, budućnost prostora TEF-a, odlazak najvećih glazbenih festivala te izvješće o radu gradonačelnika Željka Burića, bile su glavne teme na sjednici Gradskog vijeća Šibenika.

Marketing i PR -riječi su kojima je, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Šibenika, HNS-ov vijećnik Draško Lambaša opisao izvješće o radu gradonačelnika Šibenika. Kako je Lambaša istaknuo, izvješće o radu Željka Burića, u razdoblju od  srpnja do prosinca 2015., ne govori o  bitnim problemima grada koji se zanemaruju.
– U prvom redu to je problem povećanog zaduživanja grada kroz sve ovo razdoblje i ostavljanje tog duga sljedećim gradskim upravama. Drugi problem je mogućnost da FINA prokrene stečaj poduzeća TEF. Pravi problem u Šibeniku je i dokapitalizacija Jadranske banke od strane Vodovoda, uz istovremeno katastrofalno stanje vodovodne mreže, te kasnija sanacija te banke. O tome u ovom izvješću nema ni riječi – kazao je Lambaša.
Gradonačelnik Željko Burić na to je odgovorio kako je aktualna gradska uprava službeno podigla jedan jedini kredit.
– I to za isplatu TEF-a i na njega sam ponosan. Taj kredit će vratiti ovog gradu stotine milijuna kuna i stotine radnih mjesta. Uostalom i vi ste digli ruku za taj kredit – kazao je Burić vijećniku Drašku Lambaši.
Lambašu je zanimalo i što je sa međunarodnim natječajem za prostor TEF-a koji se najavljuje još od rujna prošle godine, a upozorio je i kako postoji realna mogućnost da FINA, do kraja lipnja, pokrene stečaj nad tvrtkom.
– Tvrtka TEF normalno funkcionira i neće u stečaj, a što se tiče prostora, naravno da će tamo biti produžetak gradske plaže Banj, marina i hoteli. Ali neće se TEF rješavati parcijalno već kao cjelina. U gradskom proračunu osigurana su sredstva za međunarodni poziv, ali u međuvremenu smo stupili u direktne kontakte s investitorima i radimo na pronalasku tzv. niša interesa investitora za ulaganje u cjelokupnu zonu TEF-a, nakon čega će uslijediti i javni poziv.
No, kako je kazao Burić, još uvijek nisu riješeni problemi državnih potraživanja prema TEF-u, a to je osnovni preduvjet za objavu natječaja.
– Na prostoru TEF-a, u trenutku objave natječaja, moramo imati potpuno čistu situaciju prostorno, infrastrukturno, vlasnički i dužnički – kazao je Burić.

Upitan projekt novih sveučilišnih studija

Izvješće  o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2015., vijećnik SDP-a Ivan Rajić nazvao je dosadnim štivom koje u sebi sadržava sve ono što se u Šibeniku radilo od 2010. godine.
– Nije baš da je u zadnje dvije godine Šibenik poslovno procvjetao. Ono što je možda posebno značajno iz ovog izvješća je otvaranje studija energetike. No, kako ste, gospodo iz HDZ-a, jučer mogli čuti, vaša koalicija namjerava preispitati broj sveučilišta u Hrvatskoj. Pa možemo jedno vrijeme sačekati i vidjeti hoće li ideja o otvaranju šibenskog sveučilišta biti i realizirana – kazao je Rajić.
Gradonačelnik Burić je zamjerio Rajiću što dovodi u pitanje projekt na kojem gradska uprava mukotrpno radi.
– Projekt sveučilišta ide nesmetano dalje – kazao je Burić, te najavio kako će u Šibeniku 2017. godine startati još dva i to međunarodna sveučilišna studija.

Previsoke cijene komunalnih usluga

Vijećnik Petar Baranović (Narodna stranka-reformisti) još jednom je na Gradskom vijeću postavio pitanje cijene komunalnih usluga u Šibeniku tvrdeći da su one za građane previsoke.
– Postajemo grad skupog življenja što je zabrinjavajuće. Plaćamo skuplje parkiranje u odnosu na Zadar ili Zagreb. Cijena komunalne naknade povećana je za sto posto, plaćamo dvostruku naknadu za vodu, a socijalna slika grada nije bajna. Kanite li preispitati politiku cijena komunalnih usluga i kani li vaša vlast teret za upravljanje ovim gradom prebaciti na svoja leđa, sa leđa građana koje smo preopteretili sa preskupim cijenama – pitao je Baranović.
Ponavljanje pitanja o cijeni komunalnih usluga gradonačelnik Burić nazvao je populističkim te ustvrdio kako je  cijena komunalne naknade u Šibeniku ispod hrvatskog prosjeka, a u usporedbi s drugim priobalnim gradovima Šibenik je najjeftiniji.
Petar Baranovic

Zašto iz Šibenika odlaze festivali, pitao je Petar Baranović/Foto.J.Krnić

Odlazak festivala iz Šibenika

Petra Baranovića zanimao je i stav gradonačelnika o odlasku festivala iz Šibenika.
– Pamtimo dane kada je grad bilježio nova događanja i nove festivale, a danas pratimo kako odlaze sanjari, jedan po jedan i Šibenik gubi atribute grada festivala – kazao je Baranović.
– Šibenik je grad festivala i ostat će grad festivala. Imali smo problem prenapučenosti festivala i mi smo zauzeli i kriterij. Šibenik ima festival Okusi mediteran,  Supertoon, a ovog ljeta kreće i Festival dalmatinskog filma… Vi pričate o SuperUhu i Terraneu. To su privatni projekti i oni su vezani uz financijsku dobit. Na internetu su dostupni financijski rezultati Terranea i to su milijunski problemi i milijunske dubioze. To nema veze sa stavom grada prema Terraneu. Mi smo bili dobronamjerni prema svakome i učinili sve što smo mogli. Što se tiše SuperUha i to je privatni projekt. Sve što je gospodin Škugor tražio mi smo napravili. Gospodin Škugor od grada Šibenika nikad, ama baš nikad, nije tražio nikakvu financijsku potporu – istaknuo je Burić te dodao kako grad nema ništa protiv pop i rock kulture niti takvih festivala i spreman je biti suradnik svakome, ali se mora transparetno znati koliko to košta jer, kako je kazao, takvi festivali stvaraju financijske dubioze.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI