Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Gradi se čvor Meterize, a za brzu cestu Šibenik-Drniš-Knin kreće tek studija opravdanosti

Gradi se čvor Meterize, a za brzu cestu Šibenik-Drniš-Knin kreće tek studija opravdanosti

Oleg Butković u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)
Oleg Butković u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Šibeniku sa županom Goranom Paukom i predstavnicima javnih i županijskih poduzeća i ustanova održao prvi radni sastanak o aktualnim prometnim pitanjima na županijskoj razini, gdje je već za jesen najavljen početak gradnje Čvora Meterize, te nastavak niz drugih projekata koji su u različitim fazama.

Za čvor Meterize slijedi raspisivanje natječaja i izgradnja počinje nakon turističke sezone. S projektom brze cestom Šibenik-Drniš-Knin, koja se predizborno najavljuje desetljećima i koju je jučer kao prioritet istaknuo i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, neće ići ni približno tako brzo.  – Brza cesta ne može ići u izgradnju. Za sve takve ceste moramo raditi studiju izvodljivosti, a  to su osnovni dokumenti koji će pokazati više varijanti opravdanosti. A budući da to dosad nije bilo rađeno, mi ćemo to ove godine napraviti – rekao je nakon sastanka ministar Butković.

– Za čvor Rokići, u ovoj godini ćemo osigurati novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što do sad nije bio slučaj, dok za Njivice Grad Šibenik treba vidjeti urbanističke uvjete i potrebe na tom dijelu – rekao je ministar.

Oduševljen je projektom komunalne lučice u Vrnaži, ali zasad nije mogao ništa obećati kako bi ga ubrzao. – Bit ću iskren. Ja sam oduševljen tom Vrnažom i, da bi bili pošteni i korektni, trebamo reći da se najprije treba usvojiti državni proračun i onda idu javni pozivi, na koje dolaze i svi drugi projekti. Tako da danas ne možemo kalkulirati s ciframa i obećavati, jer to ne bi bilo korektno prema drugim gradovima i općina u Hrvatskoj. Ali osobno moram izraziti zadovoljstvo što neka lokalna samouprava u Hrvatskoj na ovakav način vodi računa o komunalnim vezovima za naše ljude. Jer uvijek i kada se grade marine i lučice događa se da investitori ili koncesionari ne ispoštuju da dio vezova ostave domaćem stanovnišvui. Drago mi je da ovdje razmišljaju na takav način – rekao je Butković, govoreći o izgradnji 250 vezova za domicilno stanovništvu u Vrnaži.

Nije se odustalo ni od gradnje spoja zone Podi na autocestu. Njoj je istekla lokacijska dozvola, tako da će u proračunu za 2016. godinu biti osiguran novac za njeno ponovno ishodovanje.

Župan je najavio kako će, po donošenju državnopg proračuna, osim za Vrnažu, tražiti i financiranje gradnje luke u Bilicama, te projektne dokumentacije za Dolac.

Ministar Oleg Butković s pomoćnicom Jadrankom Fržop i županom Goranom Paukom (Foto:Tris/H. Pavić)

Ministar Oleg Butković s pomoćnicom Jadrankom Fržop i županom Goranom Paukom (Foto:Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI