Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
IZDVOJENO
Globalna akcija: Sat za planet Zemlju

Globalna akcija:
Sat za planet Zemlju

sat za planet zemlju 2

Foto: WWF Adria

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, večeras će u 20:30 sati isključiti rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji “Sat za planet Zemlju”.

Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulska Arena bit će večeras u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima, najavila je voditeljica WWF-ovog projekta Sat za planet Zemlju, Petra Boić Petrač.
Akciji se kao i prethodnih godina pridružuje i Grad Šibenik, u 20 i 30 ugasit će s javna rasvjeta na šibenskoj rivi, od mula Krke do Veslačkog kluba Krka.

Sat-za-planet-Zemlju

Sat za planet Zemlju WWF organizira jubilarnu, desetu godinu za redom

Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria pozivaju sve građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju gašenjem rasvjete 60 minuta, ali i promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena.
U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 178 zemalja i više od 7000 gradova. Građani se ujedinjuju dajući potporu akcijama za sprečavanje klimatskih promjena, i to netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Prema izvještaju Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa zemljama Europske unije obvezuje da će za 40% smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na 1990. godinu.
Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič pozvao je stanovnike Europe da se pridruže ovoj WWF-ovoj akciji i doniraju svoje Facebook profile prema uputama na earthour.org.
– Sada, nakon Pariza, imamo plan koji nas sve povezuje, koji može umanjiti posljedice klimatskih promjena i osigurati opstanak naših vrsta. Ali pravi posao počinje tek sada! Stoga je izuzetno važno da podsjetimo čelnike država da provode ambiciozan plan postignut u Parizu. Kako? Za početak se aktivirajte na svojim društvenim mrežama i isključite svjetla. Neka vaši prijatelji znaju da podržavate Sat za planet Zemlju – rekao je Šefčovič.

sat za planet zemlju1

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI