Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
SCENA
Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Elemental u Domu sportova:
Enklava zdravog razuma

Remi (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Bili smo na jučerašnjem Elementalovom koncertu karijere, proslavi 18. rođendana u Domu sportova. Krcatom.

Remi jučer u Domu sportova (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Remi jučer u Domu sportova (Foto: Nino Šolić/ravnododna.com)

Pobjeda. Na svim razinama. Elemental je, s gostujućima Sassjom i Marčelom, prvi put samostalno ušao u mitsku dvoranu. I pobijedio. Dakle, razine:
Razina 1 – Dom sportova. Nije to baš ni najpoštenije uvijek, no to je tako. Tek je raspodana Mala dvorana Doma sportova službena ulaznica za svijet „velikih“. Koliko god albuma, koncerata i fanova dotad skupili. To nije bitno. U općoj percepciji, A-ligom smatrat će te tek kad ti četiri, pet tisuća ljudi, između hotela Panorama i Zapadnog kolodvora, skandira i izražava ljubav. Elemental je sinoć postao takav bend. Velik.
Razina 2 – umjetnički dojam. Znalački i logički postavljena priča. Sassja, Marchelo, Elemental. Bosna, Srbija, Hrvatska. Tri države, isti hip-hoperski mentalni sklop. Zvijezde večeri na ogoljenoj sceni, ispod stiliziranog „e“, ništa nam nisu proturali na silu. Nastup opak, ležeran i seksi istovremeno, pokazao je da Elemental može nuditi opća mjesta svoje karijere punih dva sata i 40 minuta. Počeli su i završili s „Goli i bosi“, a prvo kolektivno oslobađanje energije iz publike dogodilo se nakon točno sat vremena koncerta – s posljednjim odsviranim taktovima „Prirode i društva“ ovacije na otvorenoj sceni trajale su nekoliko minuta. Prvi od mnogih dirljivih trenutaka.
Razina 3 – prostor slobode. Mirta ima 16 godina i na koncert je doputovala iz Splita. Pa zašto, Mirta? „Volim njihov stav!“ I tako… nakon petnaestak godina varljivog dojma da smo možda na putu da jednom postanemo slobodoumno, moderno društvo, pokret otpora opet se vratio u klubove i dvorane. Onako kako se krajem devedesetih na koncertima vikalo „Samobor! Samobor!“, tako se danas na Elementalovim svirkama poručuje: „Mi smo premladi da bi dali da nas slome“. I bez eksplicitnih poziva na neposluh ili isforsiranog politiziranja atmosfere, bilo je očito da se nalazimo u enklavi zdravog razuma. Mikrokozmos u kojem je bilo ugodno živjeti, dok oko jedan ujutro nismo bili prisiljeni napustiti Dom sportova. Remi i Shot su danas na prvoj crti obrane, što god oni mislili o tome.
Razina 4 – ponuda i potražnja. Skupilo se toga u prošlih osamnaest godina, posebice od „Malih stvari“ naovamo. Naglasili smo već, dva sata i 40 minuta koncerta koji drži vodu, bez strmoglavih propadanja, gušenja atmosfere, forsiranja, glumatanja i pozerštine. Elemental ima što za ponuditi, a publika sve bezrezervno prima, znajući naizust svaki stih. Ustvari se jučer jasno iskristaliziralo koliko se toga dobroga nakupilo na svim tim albumima, a i ovaj najnoviji, dvostruko „Tijelo“, primio se u rekordnom roku. „Sve je moje tuđe, ne dam Elemental!“ – da, bilo je i transparenata. „Vertigo“, „Malena“, „Ljuljaj brod“, „Nema ga“, „Goli i bosi“, „Priroda i društvo“, „Hej Slaveni“, „Bolji si“, „Zašto te imam“… u takvoj konkurenciji njihov prijelomni hit „Romantika“ nema više nikakve šanse.
Razina 5 – podvlačenje crte. Elemental je, zaključili smo već, iz Doma sportova izašao kao pobjednik. Psihološka granica je probijena, moć iskazana, kreativna duša napunjena. Stvorili su svijet po svojoj mjeri, pa dokle potraje…
Fotogalerija Nina Šolića:
Tags: ,

VEZANE VIJESTI