Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
GOSPODARSTVO / IZDVOJENO
Dobra vijest: U TLM stigli prvi kamioni sa sirovinom iz Mostara!

Dobra vijest:
U TLM stigli prvi kamioni sa sirovinom iz Mostara!

TLM - prvi blokovi aluminija stigli u tvornicu (6)Prizor kakvom su malobrojni radnici šibenskog TLM-a večeras svjedočili, davno nije viđen u ovoj posrnuloj tvrtki. U krug Tvornice aluminija večeras su, prvog dana nakon obavljene primopredaje između stečajnog upravitelja Branka Morića i predstavnika zakupca TLM-a, člana uprave nove Impolove tvrtke Impol TLM d.o.o. Šibenik, Tomaža Smolara, stigla prva tri kamiona sa 70-ak tona aluminija iz Mostara. Sutra se očekuje nova pošiljka od par stotina tona i proizvodnja može krenuti.

Nakon više od pola godine strojevi će se u TLM-u opet pokrenuti. Dobra je to vijest za radnike koji su 15. siječnja ove godine dobili otkaze i završili na Zavodu za zapošljavanje nakon proglašenja stečaja u tvrtki. Od njih 450, na poslu je, radi zaštitarskih poslova i održavanja postrojenja pod naponom, zadržano 50-ak radnika, a od sutra ugovore o radu slovenski zakupac, a u dogledno vrijeme i vjerojatni vlasnik, Impol TLM, počinje potpisivati s prvih 210 povratnika u šibensku Tvornicu. Do kraja godine, kako ja najavio Smolar, mogla bi se doseći puna zaposlenost kapaciteta što znači da bi ugovore o radu dobilo još stotinjak radnika.
S obzirom da je mostarska sirovina ponovo u Šibeniku, optimizam nije više neutemeljen kako su mnogi zloguki proroci znali govoriti na spomen Impola i njihovih ambicija u TLM-u, zagovarajući preuzimanje tvrtke od kojekakvih „lovaca u mutnom“. Kamioni iz Mostara večeras su mnoge obradovali, a napose radnike TLM-a koji su tijekom protekle godine gotovo izgubili svaku nadu da će se ikad više vratiti na posao u Tvornicu koja je odhranila generacije i generacije Šibenčana, a u svojim najboljim godinama imala čak 5500 ljudi na platnom spisku.
Tko je kriv za propast TLM-a i kriminal koji ga je poharao, hoće li krivci odgovarati, odlučili su saznati čelnici sindikata Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata ( HURS) i Zdravko Burazer , sindikalist iz šibenskog TLM-a, pa su zatražili žurni sastanak s državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom kako bi ga izvijestili o svojim saznanjima o mogućim kriminalnim radnjama koje su TLM-u prouzročile višemilijunske štete.
– U više navrata upozoravali smo javnost na nezakonitosti u TLM-u, obraćali Vam se i pisanim putem (28. travnja 2015. g.), no nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Noviji razvoj događaja u TLM-u uvjetuje potrebu za žurnim djelovanjem kako bi se izbjeglo moguće prikrivanje tragova tokova novca, te u tom smislu držimo da bi odlaganje djelovanja organa kaznenog progona bilo štetno- napisao je Cvitanu čelnik HURS-a.

 

TLM - prvi blokovi aluminija stigli u tvornicu (1)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI