Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
David Byrne u Zagrebu (izložba fotografija)

David Byrne u Zagrebu (izložba fotografija)

DSC_4808

Byrneova fotografija knjige

 

Evo multipraktičnog umjetnika i jednog od značajnijih svjetskih glazbenika u zadnjih četrdesetak godina – Davida Byrnea – ponovno u Zagrebu. Doduše, samo na fotografijama, i to na fotografijama – knjiga. Dakle, u petak 11. ožujka u 19 sati u galeriji Contra u Frankopanskoj 22 (u dvorištu) otvara se izložba fotografija umjetnika Davida Byrnea. Evo teksta kojime se najavljuje ta izložba.

David Byrne rođen je 1952. godine u Dumbartonu u Škotskoj. Studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Najpoznatiji je kao osnivač i pjevač kultne i jedne od najkreativnijih grupa 70ih Talking Heads čija je eksperimentalna glazba i alternativni rock postala mainstream. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac. Takodjer je glumac, osnivač diskografske kuće Luaka Bop.
Djela tog multitalentiranog i svjetski priznatog umjetnika biti će izložena u galeriji Contra te će prvi puta hrvatska publika imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog dijapazona interesa koji uvijek uspješno realizira.
Njegovo zanimanje za fotografiju i dizajn počinje na studiju no tek od 90ih počinje izlagati svoj rad koji uključuje fotografije, knjige i časopise. Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija često je opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevnice do razine umjetnosti. Stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom. Byrneove fotografije mogu se podijeliti na one koje snima na putovanjima i one koje snima u svom studiju koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa. Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u pravcu uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja.
Kao i njegov imenjak David Bowie, Byrne je za života postao legenda, te je svojom originalnošću osigurao vječnu slavu.
Galerija Contra djeluje u samom središtu Zagrebu od 2014. godine i promovira vrhunska svjetska imena poput umjetnika Gerharda Richtera, Andrea Butzera, Ulricka Wulffa, Cheng Yuzhenga te umjetnica Tian Tian Wang, Ce Jian kao i mnoge druge suvremene međunarodne i domaće autore koji danas imaju utjecaj na međunarodnoj sceni.
DSC_4810

Byrneova fotografija knjige

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI