Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Dan žena u Zelenilu bolji nego za socijalizma: Radnicama dijelilo ruže, novac i slobodan dan

Dan žena u Zelenilu bolji nego za socijalizma:
Radnicama dijelilo ruže, novac i slobodan dan

Zelenilo d.o.o. - direktor Siniša Burić dijeli ruže za 8. ožujka (Foto Tris H. Pavić) (2)Šibensko gradsko poduzeće ‘Zelenilo’ ni ove godine nije zaboravilo 8. ožujka, Međunarodni dan žena. U tvrtci čija 23 radnika brinu o gradskim parkovima i nasadima direktor Siniša Burić jutros je radnicama podijelio ruže, omotnice s po 400 kuna i obavijestio ih da za ovaj međunarodni praznik ženskih prava ne moraju raditi.

– To je samo jedna mala gesta kojom želimo našim djelatnicama pokazati da ih poštujemo i kao radnice i kao žene. O jednakopravnosti žena i muškaraca puno je toga rečeno u ovih sto i nešto godina od kada se ovaj praznik u svijetu obilježava, ali pripadnice ljepšeg spola i dalje nose najveći teret, kako na svojim poslovima tako i kod kuće. Ovo je samo jedan mali znak  zahvale, znak da  to primijećujemo i poštujemo i da želimo da se njihov položaj popravi, da budu izjednačene u svim pravima s nama muškarcima – rekao nam je direktor Zelenila Burić.

Na ovaj način šibensko Zelenilo ovaj datum obilježava već petu godinu za redom. Kako je kazao direktor, ovaj mali jubilej obilježavaju još jednim iskorakom u odnosu na prijašnje godine: Kuvertu sa 400 kuna, ali bez ruže i slobodnog dana, dobili su i muški radnici.

– Radi se o tome da su njihove žene uglavno nezaposlene i brinu se o obiteljima, a mi smatramo da i one zaslužuju malo pažnje. Neka ih muževi ovog 8. ožujka obraduju nekim poklonom ili izlaskom – rekao je Siniša Burić.

Obilježavanje 8. ožujka, Međunarodnog dan žena, od ’90-ih, nakon uspostave višestranačja bilo je potisnuto kao relikt socijalizma. No, neke radnice Zelenila ovdje su radile i u to vrijeme, te tvrde je jednakopravnost i poštivanje prava žena i do tada bilo samo deklarativno.

– Bolje je sada. U to vrijeme bi dobili bi samo bon za trgovinu i to je to, bez slobodnog dana i bilo čega drugoga – kaže nam Marija Bačelić koja u Zelenilo radi još od 1986. godine.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.Zelenilo d.o.o. - direktor Siniša Burić dijeli ruže za 8. ožujka (Foto Tris H. Pavić) (3)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI