Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
UKRATKO
Dan narcisa u Šibeniku

Dan narcisa u Šibeniku

dan narcisa

Narcis (sunovrat) je cvijet koji simbolizira snažne, ponosne i hrabre žene koje se bore s opakom bolešću, zbog čega se dan obilježavanja borbe protiv raka dojke naziva upravo Danom narcisa.

Tradicionalni Dan narcisa, posvećen ženama oboljelima od raka dojke, održan je i u Šibeniku u organizaciji Lige za borbu protiv raka Šibensko-kninske županije. Prema riječima predsjednice Lige, dr. Danči Mihovilčević, rak dojke je u porastu kako u Hrvatskoj tako i u Šibensko-kninskoj županiji.
– Od početka ove godine 13 žena je operirano i to je veliki porast – kaže dr. Mihovilčević.
No dodaje kako se od početka provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, bolest sve češće otkriva u ranoj fazi kada je izlječenje u potpunosti moguće.
Odaziv žena na preglede još uvijek nije dovoljan, on za županiju iznosi oko 53 posto što odgovara i hrvatskom prosjeku pa je, ističe Mihovilčević, i dalje potrebno provoditi ovakve kampanje.
– Važno je i dalje poticati žene da što prije idu na preglede i da se odazovu na pozive Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Od 20-te godine žene bi trebale barem jednom u dvije godine na ultrazvučni pregled dojki. Do 40-te bi trebale obaviti prvu mamografiju, a nakon toga je ponoviti svake dvije godine – savjetuje dr. Mihovilčević.
Prodajom narcisa, koja se održava diljem Hrvatske, i ove se godine prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno liječenje tog raka.
– Riječ je o aparatu kojim se smanjuje ciklus zračenja nakon operativnih zahvata, odnosno njime se omogućava jednokratno zračenje tijekom operacije i tako žene ne moraju na ciklus od 20 ili 30 zračenja – objašnjava dr. Mihovilčević.
U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2 600,  a umre 1 100 žena. Jedna od osam žena u Europskoj uniji do svoje osamdeset i pete godine oboli od raka dojke. Uspoređujući se sa zemljama Europske unije, Hrvatska je po smrtnosti na 16. mjestu. Nažalost, ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti, tj. žene različitih životnih dobi mogu biti žrtve raka dojke.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj obuhvaća žene od 50. do 69. godine života jer na ovu dobnu skupinu otpada 50% pojavnosti raka dojke. No rak dojke sve je češći i u mlađim dobnim skupinama i 20% pojavnosti raka dojke je u žena mlađih od 50 godina. S obzirom na današnje mogućnosti rane dijagnostike, žene moraju spoznati važnost redovitih kliničkih i mamografskih pregleda koji im mogu spasiti život: ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96 % slučajeva.

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI