Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
UKRATKO
CMS traži ocjenu ustavnosti zakona koji omogućuju vojsci da asistira policiji

CMS traži ocjenu ustavnosti zakona koji omogućuju vojsci da asistira policiji

cms1

Aktivisti Centra za mirovne studije pred Ustavnim sudom/Foto:HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u srijedu na Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti dopunjenih zakona o obrani i zakona o nadzoru državne granice, kojima se zbog migrantske krize omogućuje vojsci da pomaže policiji u zaštiti državne granice.

Od Ustavnog suda ta udruga traži da do donošenja konačne odluke stavi izvan snage osporavane zakone jer bi, smatraju, mogli prouzročiti teške i nepopravljive posljedice.
Predstavnik CMS-a Gordan Bosanac rekao je novinarima ispred Ustavnog suda da su zakoni problematični iz više razloga.
– Jedan je proceduralni jer znamo da nije bilo javne rasprave – kazao je Bosanac, dodavši da imaju informaciju da je pravobraniteljica za informiranje zbog toga pokrenula postupak protiv Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane.
U udruzi, čiji su aktivisti ispred Suda istaknuli transparente “Kukavice, otvorite granice” i “Kojom rutom vodite ratove?”, smatraju da se dopunjenim zakonima krši Ustav nakon što je njihovim izglasavanjem prošlog tjedna u Hrvatskoj, kako tvrde, proglašeno izvanredno stanje, što stavlja vojsku u vrlo neugodnu poziciju.
– Mislimo da je podnošenje tužbe domoljuban čin za Hrvatsku jer želimo zaštiti Oružane snage da ih se dovodi u situaciju da na granici na bilo koji način interveniraju prema civilima koji bježe pred ratovima i siromaštvom – kazao je Bosanac.
Nadaju se stoga da će Ustavni sud, prije nego što sucima istekne mandat, staviti izvan snage ta dva zakona i da će to biti dobra lekcija da se Oružane snage ne koriste u izbjegličkoj krizi.
Gordan Bosanac

Na slici Gordan Bosanac/Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI