Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
SCENA
Chui u Azimutu

Chui u Šibeniku:
Dobar provod kroz više dimenzija

Chui u Azimutu

Vlasnici ponajboljeg lanjskog domaćeg albuma sinoć su nastupili u Azimutu.

Chui u Azimutu

Chui u Azimutu

Ovoga puta nikakvih naknadnih prosvjeda nije bilo, zagrebački electro/jazz sastav Chui tek je iz drugog pokušaja uspio proći lišo u Šibeniku. Sinoć u Azimutu nije bilo državnih ni crkvenih velikodostojnika, a ni Chui nije izveo svoju slobodnu interpretaciju „Lijepe naše“, kao onomad prije dvije godine na otvaranju tvrđave sv. Mihovila, stoga politika nije mogla pomrsiti račune dobrom provodu.
A pristojno popunjen Azimut dobro se provodio. Uostalom pred publikom je stajala trojka čiji je treći album „Third Sun From the Stone“ u mnogim medijskim top-ljestvicama proglašen albumom 2015. godine, pa se drugačiji razvoj događaja nije ni očekivao. Nemali je to uspjeh za bend bez vokala i s izraženom sklonošću ka improvizaciji i eksperimentu u društvu koje desetljećima priznaje samo jednostavnu strofa-refren-strofa jednadžbu. „Third Sun From the Stone“ je, ako ništa drugo, možda prvi uspješno napravljeni korak ka rušenju takvih krutih glazbenih stavova.
Chui je nastao 2012. kao jamming jazz projekt klavijaturista Tonija Starešinića, a prva se postava ustalila kad je za bubnjeve sjeo Janko Novoselić, danas je u grupi i saksofonist Vojkan Jocić, koji je pred svoj instrument instalirao i gomilu efekata i pedala. Pod takvim naoružanjem, Chui se vole zaigrati i pobjeći od svoje jazz baze kad god im se ukaže prilika, no nikad predaleko. U njihovu arsenalu zvukova prepoznaje se ambijentala, psihodelija, funk, a sve uronjeno u doziranu elektroniku i rock frekvenciju.
Višedimenzionalno putovanje s krivudavom putanjom i uvijek sigurnim slijetanjem, tako bi se otprilike moglo definirati sinoćnje iskustvo u Azimutu. Chui su u potpunosti opravdali reputaciju.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI