Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Centar Šubićevac: Sigurni, jaki i slobodni!

Centar Šubićevac:
Sigurni, jaki i slobodni!

Centar Subicevac 1

U radionici aranžiranja nastao je ovaj cvjetni natpis/ Foto: J.Krnić

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac održao dan otvorenih vrata pod sloganom „Sigurni, jaki i slobodni“. Uz sudjelovanje djece iz vrtića Vjeverica, učenika osnovnih škola Juraj Šižgorić, Juraj Dalmatinac i Petar Krešimir IV  te Udruge Kamenčići održane su kreativne radionice. Predstavnici Državnog ureda za zaštitu i spašavanje podučili su djecu najvažnijim znanjima o zaštiti i spašavanju te prezentirali rad:hitne pomoći, policije, vatrogasaca, HGSS-a i Crvenog križa.

Dan otvorenih vrata Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac ove je godine posvetio sprečavanju napada na djecu s teškoćama u razvoju. Slogan: Sigurni, jaki i slobodni, nastao je kao rezultat završene edukacije za program ICAP-a (International Center for Assault Prevention – Međunarodni centar za prevenciju napada sa sjedištem u New Jerseyu u SAD-u).
Naime, zagrebačka Udruga roditelja „Korak po korak“ uspostavila je suradnju s ICAP-om i počela s primjenom njihovog programa u Hrvatskoj. Program je potom odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a zaposlenici Centra Šubićevac pohađali su edukaciju u okviru stručnog usavršavanja i tako postali jedini CAP tim u Šibensko-kninskoj županiji ovlašten za provođenje SN CAP programa(Special Needs Child Assault Prevention/Sprečavanje napada na djecu s teškoćama u razvoju).
Prema riječima ravnateljice Centra za odgoj  i obrazovanje Šubićevac Branke Bego, osobe s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom uvijek su u prilici da češće budu žrtve i zato ih je potrebno osnažiti te naučiti  da razlikuju dobro od zla.
– U praksi smo često  primijetili  kako su zlostavljači osobe iz neposredne blizine djeteta i to osobe kojima djeca vjeruju pa se zato i ne usude o tome pričati. Kroz dugogodišnju praksu nailazili smo na zlostavljanu djecu koju smo otkrivali na indirektan  način, kroz crteže ili kroz razgovore djece s osobama u koje su stekle povjerenje. U takvim situacijama djelovali smo na način kako je to zahtijevao protokol. Međutim značajnije od toga je da radimo na prevenciji takvog nasilja, koje može biti emocionalno, fizičko, seksualno ili verbalno –kaže Branka Bego.
Nakon što su edukaciju po programu CAP-a završili djelatnici Centra, radionice Special Needs Child Assault Prevention organizirane su za roditelje te na kraju za osnovnoškolce i srednjoškolce.
Cilj programa je primarna prevencija verbalnog, tjelesnog i spolnog zlostavljanja djece sniženih intelektualnih sposobnosti. Aktivno sudjelujući na radionicama učenici su osvijestili svoja prava: osjećati se sigurno, biti jaki tjelesno i iznutra i osjećati se slobodno radeći ono što vole
– Iznenadili smo se koliko je to dobro bilo prihvaćeno i koliko su oni to razumjeli. Kroz te edukacije, koje su trajale tri mjeseca, djeca su zaista stekla samopouzdanje i određenu sigurnost – kaže Bego te dodaje kako će provođenje programa biti kontinuirano, a djelatnici Centra Šubićevac također su ovlašteni prezentirati program i drugim ustanovama, školama i vrtićima.
Centar Subicevac 2

Učenici i učitelji Centra zajedno su izveli pjesmu: Sigurni, jaki i slobodni

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI