Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
UKRATKO
dr. Marin Paić i dr. Nikola Sušić

Besplatni preventivni pregledi povodom Svjetskog tjedna glaukoma

dr. Marin Paić i dr. Nikola Sušić
dr. Marin Paić i dr. Nikola Sušić

Na slici dr. Marin Paić i dr. Nikola Sušić/Foto: J.Krnić

Opća bolnica Šibenik priključuje se obilježavanju  Svjetskog tjedna glaukoma (6.-12.ožujka). U Očnoj ambulanti, u utorak 8. ožujka, možete bez uputnice na preventivno mjerenje očnog tlaka.

Glaukom (očni tlak)  jedan je od prvih uzroka nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma slijepo je 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna.
– Glaukom je ireverzibilan, odnosno šteta koja nastaje je nepopravljiva i zbog toga je to veliki javno zdravstveni problem na svjetskoj razini. Odjel oftalmologije i optometrije  OB Šibenik i ove se godine pridružuje velikoj akciji obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma u Hrvatskoj,  kako bi skrenuo pozornost na tu  podmuklu bolest koja bez upozorenja i simptoma postupno oštećuje vid. Glaukom – neprepoznat i neliječen vodi potpunom gubitku vida – istaknuo je šef odjela prim.mr.sc Nikola Sušić.
Kako je riječ o bolesti koja nema simptoma procjenjuje se kako 50 posto bolesnika ne znaju da ga imaju i zbog toga je kod glaukoma jako važno rano prepoznavanje i dijagnostika kako bi se na vrijeme počeo liječiti, dodao je dr. Sušić.
– Zato će šibenski Odjel oftalmologije, u okviru obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma,  sve svoje resurse podrediti  građanima. Bez uputnice  ili prethodnih upisivanja, građani mogu doći provjeriti očni tlak u utorak 8. ožujka. Besplatna mjerenja obavljati ćemo od 9 – 14 i od 15 – 19 sati – najavio je dr. Sušić.
Kome preporučiti preventivne preglede?
-Na sreću, glaukom je bolest starije populacije. Najčešće se pojavljuje nakon 40. ili 45.  godine života. To znači da bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala za čitanje trebale kontrolirati očni tlak i obaviti pregled očnog živca. U rizičnoj skupini su i svi koji u obitelji imaju oboljele od glaukoma te kratkovidni ljudi – kaže dr. Sušić.
Tijekom prošlogodišnje akcije, šibenski oftalmolozi obavili su oko 100 mjerenja očnog tlaka i dijagnosticirali 8  glaukoma.
-Pregled je bezbolan i traje kratko, a korisno ga je napraviti iz preventivnih razloga, pa pozivamo građane da i ove godine iskoriste priliku za besplatno mjerenje očnog tlaka – poručio je sanacijski upravitelj OB Šibenik, dr. Marin Paić.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI