Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Anja Šovagović Despot (Foto: Dramsko kazalište Gavella)

Anja Šovagović Despot u pismu HDZ-u:
Vaše nesnalaženje nema ni starta ni cilja

Anja Šovagović Despot (Foto: Dramsko kazalište Gavella)

Glumica je posebno naglasila da je proračun za kulturu ‘manji od sramotnog’.

Anja Šovagović Despot (Foto: Dramsko kazalište Gavella)

Anja Šovagović Despot (Foto: Dramsko kazalište Gavella)

Nesuđena ministra kulture i predsjednica HDZ-ovog odbora za kulturu, Anja Šovagović Despot, otišla je s funkcije uz oproštajno pismo adresirano na Tomislava Čuljka, političkog tajnika HDZ-a. Pismo prenosimo u cijelosti:
Ovom prigodom želim se i ja Vama zahvaliti na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine u kojima sam, kao predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice, svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama članovima Odbora, doprinijela Vašem besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na razno raznim izborima.

Danas kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s MOST-om preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate.

Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u “premijernoj” postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci.

Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima kao i saborske zastupnike u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći niti start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja.

Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama.

Na žalost, ovise o proračunu za kulturu čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49%. Prva točka programa koji je sastavljao moj tim vrhunskih profesionalaca jest, razumljivo, povećanje proračuna za kulturu na 1% odmah i 1,5% tijekom naredne dvije godine mandata, a koji je potpisan od strane gospodina Karamarka i uvršten u program gospodina Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru.

U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić.

Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom Ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti Hrvatske države.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI