Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Anja Šimpraga: ‘Nismo u koaliciji s HDZ-om, ali nadam se iskrenom i otvorenom odnosu’

Anja Šimpraga:
‘Nismo u koaliciji s HDZ-om, ali nadam se iskrenom i otvorenom odnosu’

Anja Simpraga (Foto Tris H. Pavić) (1)Anja Šimpraga, 28-godišnja magistrica agroekonomije, nova je zamjenica šibensko-kninskog župana iz redova srpske nacionalne manjine. Dan nakon izborne pobjede najavljuje da će, za razliku od svog prethodnika, njegovati otvoreniji pristup.

Zbog odlaska šibensko-kninskog dožupana Mirka Raškovića na nespojivu dužnost u Sabor, u nedjelju 20. ožujka održani su prijevremeni izbor za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine. Među pet kandidata uvjerljivu pobjedu sa 2.259 glasova birača ili 76,86 posto od ukupno 2.939 koliko ih je izašlo na birališta osvojila osvijila je Anja Šimpraga, koja je Mirka Raškovića zamijenila i na čelu ŽO SDSS-a, kad je ovaj nakon parlamentarnih izbora istupio iz stranke koja ga je dovela u Sabor.

– Svi su pričali o unutarstranačkim turbulencijama u SDSS-u, no sada se vidi da od toga nema ništa. Kada sam na Izvšnom odboru izabrana kao kandidatkinja za ove izbore, svi predstavnici općinskih i gradskih organizacija poštovali su takvu odluku i odradili smo zajednički ove izbore. I rezultat je sinoć bio taj koji je bio. Jako sam zadovoljna – kaže nam Anja Šimpraga, najvjerojatnije najmlađa zamjenica župana u Hrvatskoj ikada.

Zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga (Foto: Tris/H. Pavić)

Zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga (Foto: Tris/H. Pavić)

Po stupanju na dužnost najavljuje veći angažman i veću otvorenost, kako prema biračkom tijelu, tako i ukupnoj javnosti. – Treba više biti na terenu, ljudima posvećivati više pažnje i vremena, a ne se zatvarati u kancelariju. Nastojat ću otići u svako selo, pojaviti se među ljudima, razgovarati, ne obećavati ništa što ne mogu ispuniti – rekla nam je Šimpraga.

Radit će na rješavanju problema povratničke populacije, a u fokusu će joj biti provedba ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina, posebice u dijelu koji se tiče poštivanja manjinskih kvota pri zapošljavanju. Najavljuje i rad na programima skrbi za stare i nemoćne, a za najmlađe provedbu obrazovnih programa. Kako većina pripadnika srpske nacionalne manjine živi na selu i bavi se poljoprivredom, Anja Šimpraga najavljuje i organizaciju pristupa OPG-ova poticijima Ministarstva poljoprivrede. Kao jednu od brana povratku vidi i nepriznavanje diploma iz Republike Srbije, koje je po ulasku Hrvatske u EU potrebno nostritificirati.

– Ono mladih što ima bavi se poljoprivredom, nešto ih radi DIV-u, a u zdravstvenom sektoru ima medicinskih sestara, tehničara i par liječnika. Međutim, ovi ljudi koji sad dolate iz Srbije, budući da  Srbija nije u Eeuropskoj uniji. Imaju probleme s nostritifikacijom diploma. Na tom tađođer treba poraditi, i ovdje i na državnoj razini – kaže Šimpraga.Anja Simpraga (Foto H. Pavic)

Međunacionalnih problema u Kninu i Šibensko-kninskoj županiji, koliko zna, zasad nema, a nada se da neće ni biti. – Ovdje sam u Kninu završila i osnovnu i srednju školu. Tri godine završila sam na kninskom Veleučilištu Marka Marulićća, pa sam nastavila u Zagrebu i sada se vratila. Imala sam slogan ‘volim svoje, poštujem tuđe’, s nikim nisam imala nikakvog problema. Međunacionalnih problema nema, a ako nešto bude, to bude oko dana Oluje i to je to.  Ali što će biti u budućem razdoblju, s obzirom na sve što se događa u državi, ne bih se usudila komentirati – kaže nova dožupanica.

Za koaliciju HDZ-a i SDSS-a na županijskoj razini rekla je da ona nikad nije formalizirana.

– Kad sam došla kao vršiteljicu držnosti, nisam našla ni jedan dokument ili sporazum o koaliciji. Ni s jednom jednom političkom strankom u Šibensko-kninskoj županiji.  Nikakav pisani trag nemam – kaže Anja Šimpraga, ali misli da joj to u Županiji 0ne bi trebala biti otegotna okolnost.

– Nadam se da ćemo surađivati kako treba i da neće biti problema u komunikaciji, jer ja želim graditi iskren i korektan odnos sa svima – kaže dožupanica.

Šimpraga je istaknuta je članica SDSS-a sa stažom od njene 18. godine. Predsjednica je Aktiva žena SDSS-a Šibensko-kninske županije i potpredsjednica Općinskog vijeća Općine Ervenik. Nakon završetka studija vratila se iz Zagreba i u gradskoj upravi Knina je odradila pripravnički i pred godinu dana položila stručni ispit. U gradskoj upravi, međutim, nakon pripravničkog staža nije ostala raditi, već je angažirana na projektu „Učinkovitost manjinskih vijeća za više manjinskih prava“ pri Centru za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća.

Anja Simpraga (Foto Tris H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI