Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Obnova maslinika u Modravama

Obnova maslinika u Modravama

maslinici 2

Radionica u Modravama/Foto:PP Vransko jezero

Proteklog vikenda, u organizaciji Parka prirode Vransko jezero, uspješno je održana Radionica obnove starih i zapuštenih maslinika u Modravama. Trosatnoj, besplatnoj radionici prisustvovalo je 30-ak maslinara, a održao ju je zadarski agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Polaznici radionice uhvatili su se u koštac sa zapuštenim i neprohodnim maslinikom koji je potpuno zarastao u šmriku. Djelatnici tehničke službe Parka prirode i vlasnica maslinika proteklog tjedna iskrčili su i očistili od korova 12 starih stabala maslina te nakon dugog niza godina omogućili pristup u maslinik površine čak 5 tisuća kvadratnih metara.
U tom su masliniku, na prvom dijelu radionice, obnovljene stare masline te je prezentirana obnova u panj i obnova u krošnju odstranjivanjem neproduktivnih dijelova stabla.
U drugom dijelu radionice, u održavanom masliniku, agronom mr.sc. Marijan Tomac pokazao je pravilnu rezidbu već održavanih maslina. Tomac je savjetovao maslinare kako je maslinu bolje orezati makar ponegdje pogriješili, nego je pustiti da zaraste i izgubi plod. Sudionici radionice dobili su i savjete o gnojidbi i zaštiti maslina od najčešćih bolesti i štetnika (paunovo oko, maslinin svrdlaš, maslinov moljac, maslinina muha i buha).
maslinici 4

Agronom mr.sc. Marijan Tomac pokazao je pravilnu rezidbu maslina/Foto:PP Vransko jezero

Krajnji cilj ovakvih aktivnosti je valorizacija maslinika Modrave kao značajnog krajobraza – spomenika ljudskom radu, gdje bi se revitalizirani i obnovljeni maslinici sve više privodili proizvodnji, a područje zbog svoje specifičnosti ostvarilo puni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede.
Na prostoru Modrava, koje se protežu na jugu od Murterskog mora do Vranskog jezera na sjeveru i Draga na zapadu do Prosike na istoku, nalazi se oko 200 tisuća uglavnom zapuštenih maslina. Unatoč intenzivnoj obnovi zaraslih maslinika posljednjih godina, masline u Modravama su uglavnom još zarobljene u šikari i šmriki. Nekadašnji putovi su također zarasli, tako da je cijelo područje nepristupačno i praktički neprohodno.
U suradnji s Parkom prirode Vransko jezero, na čijem je području oko 600 hektara takvih maslinika, zainteresirani vlasnici lakše mogu ostvarivati i svoje ciljeve, a pravilno orezivanje i pomlađivanje stabala, uz uređivanje pristupnih putova, svakako je jedan od prvih i najvažnijih koraka kako bi Modravski maslinici oživjeli.
maslinici 3

Na području Modrava oko 200 tisuća zapuštenih maslina/Foto:PP Vransko jezero

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI