Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
UKRATKO
Županiji bespovratna sredstva za EU projekte

Županiji bespovratna sredstva za EU projekte

DSC_0480 (Custom)

Iz Fonda za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini odobreno 387 tisuća kuna za projekte HERA i HOLISTIC.

Za provedbu  EU projekta „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara“ – HOLISTIC, kojeg provodi Šibensko-kninska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, odobreno je 234 tisuće kuna bespovratnih sredstava.
HOLISTIC je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA ADRIATIC – Jadranska prekogranična suradnja. Cilj  projekta  je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa. Ukupni budžet HOLISTIC projekta iznosi 9.3 milijuna eura. Raspoloživi budžet za Šibensko-kninsku županiju iznosi oko 395 tisuća eura, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa.
Iz Fonda za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini odobreno je i 153 tisuće kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje EU projekta HERA – „Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom“. Cilj ovog projekta je razviti zajedničku prekograničnu platformu za upravljanje i promociju održivog turizma na jadranskom području baziranog na zajedničkom kulturnom naslijeđu.
U okviru projekta istražen je i opremljen arheološki lokalitet Velika Mrdakovica te je osmišljena kulturna ruta „Voda – moćna stvarateljica povijesti“ koja će povezivati najznačajnije kulturne atrakcije i destinacije u našoj županiji, uključujući obalu, otoke, zaleđe i područje Nacionalnog parka Krka. Županijska kulturna ruta zamišljena je kao cjeloviti turistički proizvod koji će doprinijeti duljem zadržavanju i potrošnji turista u sezoni te povećanju posjećenosti van turističke sezone.
Ukupni budžet projekta HERA iznosi oko 8.8 milijuna eura, od čega je 272 tisuće eura namijenjeno Šibensko-kninskoj županiji.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI