Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
KULTURA
Znate li što su njifla, opleća i grahić?

Znate li što su njifla, opleća i grahić?

A nije za jelo… Odgovor se nalazi u Muzeju grada Šibenika.

Primoštenska čipka 1

S otvorenja izložbe Blago promištenskog čipkarstva (Foto: Jozica Krnić)

Čipka je samostalni, šupljikavi ručni rad od lanenih, pamučnih, svilenih, agavinih, srebrnih i zlatnih niti. Čipkarstvo je, samim time, složeni proces izrade čipke.
To smo relativno točno, po pamćenju, prenijeli s panoa na danas otvorenoj izložbi “Blago primoštenskog čipkarstva” u Muzeju grada Šibenika, koju je postavila mlada etnologinja i nekadašnja pripravnica Muzeja, Sandra Barešin.
A usput smo saznali i što su njifle, peča, opleća, grahić, punat, pekljica, puntokapa, puntapet, soki, taketi i kanica. Nećemo se ni truditi objašnjavati, no jasno vam je da to sve spada u gore navedeni “složeni proces izrade čipke”.
– Ovo nije prava muzejska izložba sa stvarima iz fundusa, jer ovdje imamo i stare i nove predmete, ali i nove modne parafraze, recimo čipku na ‘rebatinkama’ – rekao na otvaranju izložbe Jadran Kale, kustos etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika, koji zajedno s primoštenskim čipkaricama, brine od čipki još od prvih radionica organiziranih 1996. godine.
Primoštenska čipka 3

(Foto: Jozica Krnić)

Primoštenske čipkarice, okupljene u udruzi “Pekljica”, danas su se u velikom broju okupile na otvaranju izložbe. Ima ih ukupno 29, a ako znamo da ih je u početku bilo samo tri, znači da cilj udruge itekako ostvaren.
– Udruga ima za cilj očuvanje baštinu, naše nematerijalno kulturno blago, odnosno vještinu rada čipke na iglu, i to samo primoštenske čipke – rekla je tajnica udruge Vinka Pancirov i ponosno predstavila okupljene primoštenske osnovnoškolce, najmlađe polaznice čipkarske radionice.
– Svi se mi divimo čipki kad je vidimo na nekome, ali kad se počne ulaziti u ornament, tek onda se uđe u dušu jedne vrlo vrijedne primoštenske žene koja je čipke izrađivala nakon što se vratila iz svog vrta. Vidimo toplinu, vidimo puno cvijeća, one su ustvari stvarale još jedan vrt na svojim čipkama – kazala je čipkarica Koviljka Biljaković.
Autorica izložbe Sandra Barešin pozvala je na kraju sve da uživaju u izložbi, a mi vam preporučamo da je poslušate. Ako ništa drugo, saznat ćete što su njifle…
Primoštenska čipka 4

Koviljka Biljaković, Sandra Barešin, Jadran Kale i Vinka Pancirov (Foto: Jozica Krnić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI