Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Za volonterske programe u parkovima pristiglo više od 400 prijava

Za volonterske programe u parkovima pristiglo više od 400 prijava

Foto NP Krka 021

U 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u protekla dva mjeseca prijavilo se više od 400 volontera. Većinom se radi o osobama mlađe životne dobi i studentima iz Hrvatske ali i nekolicini stranih državljana uglavnom iz regije – istaknuo je Hrvoje Zemljić, koordinator volonterskih programa Ministarstva zaštite okoliša i prirode na završnom skupu koordinatora i zamjenika koordinatora volontera koji je održan 16. i 17. veljače u Nacionalnom parku Krka. Na skupu je sudjelovalo četrdeset koordinatora i zamjenika koordinatora volontera iz devetnaest javnih ustanova hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom “Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode”. Osmišljen je ukupno 31 volonterski program.
– Različite su mogućnosti za volontiranje i osmišljen je cijeli niz aktivnosti od prikupljanja podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranju i informiranju posjetitelja, pomoći u čišćenju i održavanju staza i slično. Bitno je naglasiti da je provedenim treninzima, osmišljenom dokumentacijom vrlo lako dodavati nove programe volontiranja – istaknula je na skupu Zrinka Jakl suradnica na projektu iz Udruge Sunce.
Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internet stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode 
Aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti su primjerice uklanjanje invazivnih vrsta, održavanje botaničkih vrtova i parkova, aktivno održavanje ugroženih staništa, izgradnja i održavanje hranilišta za životinje, rad na smanjenju opasnosti izbijanja požara (ručno krčenje), održavanje i izgradnja staza, čišćenje plaža i staza te sakupljanje otpada, obnova suhozida i maslinika, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa, istraživanja geološke i biološke raznolikosti, snimanje i fotografiranje flore i faune, znamenitosti parkova, informiranje posjetitelja i sl.
Koordinatorima i zamjenicima koordinatora volontera iz javnih ustanova na skupu je predstavljen jedinstveni administrativni okvir za upravljanje volonterima, kao i statistika dosadašnjih prijava volontera preko internetske stranice http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/ i način daljnjeg upravljanja stranicom. Održan je i kratki trening s volonterima za jačanje komunikacijskih vještina i podijeljeni su komunikacijski materijali.
– Drago nam je da je NP Krka domaćin završnog skupa koordinatora i zamjenika koordinatora volontera što predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane, unutar kojeg  razvijamo značajni volonterski centar kojem je namjena olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području parka i zaštite prirode općenito. Sigurni smo da će se brojni volonteri pridružiti očuvanju hrvatske prirode te da će se narednih godina povećati i broj programa koje će volonteri razvijati uz djelatnike prakova – istaknuo je na kraju skupa, ravnatelj NP Krka, Krešimir Šakić .
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI