Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Vijeće MDF-a

Za MDF stigla čak 91 inozemna prijava

Vijeće MDF-a

Na danas održanom Vijeću MDF-a izraženo je zadovoljstvo što se ove godine pripreme odvijaju učinkovito i na vrijeme. Za razliku od lani.

Vijeće MDF-a

Vijeće MDF-a

Već dugo se stvari oko Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku nisu odvijale ovako učinkovito, u ovoj relativno ranoj fazi priprema – bio je prvi zaključan danas okupljenog Vijeća MDF-a u foajeu HNK u Šibeniku. Učilo se, dakle, na lanjskim greškama, kada je Vijeće, negdje u travnju, bilo na rubu raspada zbog nedefiniranosti programa i aljkavo odrađenog financijskog plana. Drugi razlog napretka je, a podvukao je to član Umjetničkog vijeća Jasen Boko, i angažman Ivane Badžim, voditeljice Ureda MDF-a, s kojom je “komunikacija postala brža”.
– Nemamo još definirana sva gostovanja, ali napravljena je prva selekcija, a za neke predstave se već znaju i datumi odigravanja, kao i troškovnici – istaknula je osokoljena Badžim, te naglasila kako će ove godine MDF dobiti i konkretnu financijsku pomoć od određenih kulturnih institucija iz Austrije, Italije i Ukrajine.
No, problema naravno uvijek neizostavno ima. Jedan od njih je, kako je istaknula redateljica Nenni Delmestre, nedostatak velikih produkcija. – Velike kazališne produkcije su danas rijetke na festivalu, gotovo da se nijedna takva nije prijavila za ovogodišnji MDF. Najčešće se prijavljuju predstave s jednim ili najviše četiri glumca – rekla je Delmestre, koja rješenje problema oko dovođenja i plaćanja “mnogoljudnih” predstava vidi u traženju zemlje partnera.
Zanimljivi prijedlozi čuli su se i od Jasmine Mesarić, predstavnice Hrvatskog centra ASSITEJ, međunarodne kazališne organizacije, koje je poželjela da programska knjižica MDF-a od ove godine obavezno mora biti i na engleskom jeziku. Također, čula se i potreba za vraćanjem “okruglih stolova”, kao i za organiziranje festivalskog kluba u nekakvom ugostiteljskom prostoru.
Inače, MDF je raspisao likovni natječaj za učenike osnovnih škola na temu “Gradovi budućnosti”, kao i za izradu zastavica za djecu iz hrvatskih dječjih vrtića.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI