Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Vladimir Šeks u Nu2: Plenković bi bio dobar kandidat za predsjednika HDZ-a!

Vladimir Šeks u Nu2:
Plenković bi bio dobar kandidat za predsjednika HDZ-a!

Vladimir Šeks u Nu2 kod Ace Stankovića o pomilovanju Vanje Goldbergera, svome zagovaranju Andreja Plenkovića za novog šefa HDZ-a, o nikakvim odnosima s Tomislavom Karamarkom, i svojim političkim ambicijama...

Nu2 Vladimir Šeks (Foto Printscreen HRT)Vladimir Šeks u HRT-ovoj emisiji Nu2 nakon sedam godina. Borbenog raspoloženja, ali, kako je rekao, i zabrinut za stanje svijesti u Hrvatskoj jer se produbljuju jazovi, podijele i vodi neka vrst verbalnog građanskog rata. Kao čovjek koji je sudjelovao u stvaranju moderne hrvatske države zabrinut je gledajući kako dolazi do snažnog rasta uzajamnih neprijateljstava i rastakanja vezivnog tkiva društva, a borbeno je jer želi dati i osobni prilog da se to stanje počne mijenjati, izjavio je, pomalo pretenciozno, Vladimir Šeks, bivši savjetnik predsjednice Republike, bivši šef Sabora, bivši potpredsjednik Vlade gostujući kod Aleksandra Stankovića…

– Zadnjih godina onog režima kada su me mnogi otpisivali i govorili da sam gotov ja sam 90-ih ponovo uskrsnuo. Sada kad sam dao ostavku na mjesto savjetnika predsjednice Republike, opet govore kako sam gotov, da je moja karijera završena, ali nije, jer ja ću svoju političku karijeru nastaviti tako što ću se baviti pisanjem memoara, baviti se publicistikom, sudjelovati u raspravama, okruglim stolovima itd. oko ustavno-pravnih tema. To je samo nastavak politike drugim sredstvima- najavljuje Šeks.
Priznaje da je kod nekoliko članova Komisije za pomilovanje zagovarao da se predloži predsjednici pomilovanje  Vanje Goldbergera, a radi čega je naposljetku dao ostavku.

O pomilovanu Vanje Goldbergera

-Upozorio sam nekoliko članova na okolnosti u kojima se našao, da je Goldberger izdržao dvije trećine kazne, da je u teškom zdravstvenom stanju, brine o dvije svoje djevojčice, a to je tzv. situcijsko kazneno djelo. On je držao u svom stanu određene količine droge, policija je to pronašla i oduzela, a nijedan gram nije preprodao ili dilao. Samo je droga zatečena u njegovom stanu. Znam to iz sudske presude- objašnjavao je Šeks napominjući kako su pažljivo izvagali sve razloge koje je Goldberger iznio Komisiji i jednoglasno donijeli odluku a to je sve objasnio predsjednici. Ona je to uvažila i zato ga je i pomilovala. Što se dogodilo kasnije?
-Došlo je do pravog medijskog linča prema predsjednici gdje su je žestoko napali zbog pomilovanja Leona Sulića  . Ona je to objasnila, a nakon toga je uslijedio najžešći napad zbog pomilovanja Goldbergera. Bila je vrlo ljuta, bijesna. Odmah se okrenula tome da je stavljena u središte skandala oko toga pomilovanja i meni je zamjerila što je nisam upozorio da sam razgovarao s nekim članovima Komisije, a radilo se o Vanji Goldbergeru koji je u mome uredu nekad bio savjetnik za medije. Rekao sam da sam smatrao da je nemam zašto upozoriti jer je Goldberger imao sve reference za pomilovanje. Ali ona je ustrajala da sam je trebao upozoriti. Onda sam predao ostavku, usmeno, a potom i u pisanom obliku. Jer je između nas došlo do nepovjerenja- potanko će Šeks.
Je li pogriješio? I da i ne, veli Šeks. – Ostavku sam dao iz moralnih razloga jer kao visokopozicionirana osoba u političkom pogledu trebao sam se suzdržati od bilo kakvih kontakata s članovima Komisije za pomilovanje. Iz mene je progovorio glas srca, glas humanosti i htio sam pomoći jednom mladom čovjeku. Pitanje je zašto sam potezao mačka za rep i sam izletio s tim da sam zagovarao Goldbergovo pomilovanje kod članova Komisije, ali želio sam javnosti istinito obrazložiti razloge ostavke.
Što se tiče razrješenja šefa SOA-e Dragana Lozančića, Šeks drži da bi bilo daleko spretnije da su uhodanim modusom operandi zajedno, predsjednica i premijer donijeli odluku,ali vjerojatno su ti šumovi u komunikaciji rezultat neiskustva, ocijenio je.

O odnosima ( nikakvim! ) s Karamarkom

Svoje donose s Karamarkom nazvao je „ledenim, nikakvim“.Zašto? – Ne vjerujem u te spekulacije da on misli da sam ja na čelu stožera koji radi o njegovoj glavi, koji želi na čelo HDZ-a dovesti Andreja Plenkovića, ali vjerojatno misli da sam ja remetilački faktor koji mu može prouzročiti puno nevolja. Glavni razlog zahlađenja je što je on mene prvo u Okučanima , onda u Vinkovcima prošle godine, žestoko prekorio zašto ja iznosim tvrdnje da u HDZ-u nema demokracije. U jednoj TV emisiji rekao sam da se unutrašnji konflikti rješavaju unutarstranačkom demokracijom, a ne „eliminacijom“. To se prvenstveno odnosilo na Jadranku Kosor.  Davao sam joj potporu, bio sam protiv Karamarka kao predsjednika stranke, a nakon toga sam bio prinuđen dati ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora…
O odnosima predsjednice Republike i Zdravka Mamića, dopredsjednika HNS-a, Šeks će tek reći da bi on, da je bio na mjestu predsjednice, svakako izbjegavao kontakte s Mamićem. A u vezi s kojekakvim kriminalnim osobama na inauguraciji kazao je da ih nije ona pozivala, i da su u tome ključne sigurnosne službe koje su je morale upozoriti na te ljude, kao i na one koji su pod mjerama prisluškivanja, praćenja, i da nije oportuno pozivati ih.
Koaliciju HDZ-a i Most-a obilježavaju, rekao je Šeks, velika previranja između glavne poluge vlasti, HDZ-a kao glavne stranke u Domoljubnoj koaliciji, i Most-a, stranke preheterogenih osobnosti koje nemaju svijest o tome da trebaju nastupati disciplinirano. Dok se ne ostvari kompaktnost Most-a, veli, dotle će se događati ovakvu šumovi, kao u slučaju protivljenja Most-a neizboru Ranka Ostojića. – To nije mala stvar, imenovanje ili neimenovanje šefa Odbora za nacionalnu sigurnost. Mi smo imali pravilo da stranka koja ima pravo na mjesto predsjednika Odbora, neovisno što mislimo o tom čovjeku da to prihvatimo. Dakle, da sam ja bio na mjestu Karamarka pledirao bi da se Ostojić izabere na to mjesto- jasan je bio Šeks, dodajući kako se nada da će se ti mehanizmi usuglašavanja i donošenja odluka između Most-a i HDZ-a uravnotežiti i stabilizitari jer je to pretpostavka stabilnosti vlade. Optimist je oko toga jer je održanje na vlasti eliksir jači od svega. I njega je, priznao je, znala zaraziti ta želja za moći, recimo, kad je ušao u izgubljenu, pogrešnu bitku s novinarima vjerujući da je može dobiti.
Nešto slično danas radi Karamarko najavljujući smjenu vodstva HRT-a nezadovoljan kako taj javni servis izvještava o HDZ-u. Greška je u tome, veli Šeks, što to svoje legitimno nezadovoljstvo ne izražavaju kroz demokratsku proceduru, demokratskim mehanizmima.
– Čovjek je stil. Ja bi svoje nezadovoljstvo uredničkom politikom i vodstvom HRT-a kad je ravnatelj bio Mirko Galić drugačije razrješavao, a Karamarko to čini drugačije, kazao je, izražavajući uvjerenje da će jednog dana HRT kao javni servis biti potpuno neovisan o promjenama vlasti.

O ministru Hasanbegoviću i Andreju Plenkoviću

Potvrdio je da je ministar Zlatko Hasanbegović prevelik teret za Vladu, te dodao da će pritisci biti sve žešći i iz inozemstva, od moćnih  židovskih grupacija posebno, ali i tuzemstva, od nevladinih udruga.
-Trebamo uvjeriti te snažne autoritete da se radilo o grijehu i zabludama iz mladosti a da je u svojim znanstvenim radovima ministar kasnije napravio veliki otklon od totalitarnih režima, a ne da mu doživotno bude uskraćena viza za bilo kakvu političku dužnost.
Opovrgnuo je da bi imao bilo kakvu odgovornost u slučaju sankcioniranja zločina u Pakračkoj Poljani i ubojstvu obitelji Zec, ali isto tako demantirao da je sintagma „ locirati, uhititi, transferirati“ u slučaju generala Ante Gotovine, njegova, jer je to zapravo, ustvrdio je, bio zaključak sa sjednice VONS-a.
U HDZ-u će se, eventualno u stranačkim tijelima, angažirati samo ako dobije tako snažnu potporu članova koji bi ga kandidirali, ali ne za mjesto predsjednika stranke. Osobno misli da bi Andrej Plenković, kojeg drži vrhunskim hrvatskim političarom, bio dobar kandidat za predsjednika HDZ-a, ali to prepušta njegovim planovima i političkoj ambiciji.


VEZANE VIJESTI