Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Vitomira Lončar u Nu2: Ministar Hasanbegović ništa u kulturi nije proizveo, a napada one koji jesu

Vitomira Lončar u Nu2:
Ministar Hasanbegović ništa u kulturi nije proizveo, a napada one koji jesu

Glumica i voditeljica kazališta Mala scena, gostovala je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

12745968_1180777611945923_1412942892866753636_n

– U maloj zemlji poput Hrvatske, kultura u globaliziranom svijetu ne može preživjeti na tržištu. S druge strane, kada bi kazalište i izašlo na tržište, mi bismo samo igrali brodvejske mjuzikle. A što bi onda bilo s onim što svaka kulturna politika mora dati, a to je razvijanje suvremene umjetničke prakse i statusa svojih kulturnjaka. Kultura ne može ići na tržište u zemlji poput Hrvatske, ali i u mnogo većim i razvijenijih državama – rekla je Vitomira Lončar na početku gostovanja kod Aleksandra Stankovića.
Glumica i voditeljica kazališta Mala scena, koja baš i ne voli da je se naziva „Bucka“, gorljivo je govorila o nemaru trenutne i bivše vlasti prema kulturi. – Milanoviću i Karamarku povijest neće oprostiti ono što rade posljednjih godinu dana rade cijelom narodu – poručila je Lončar, pri tom ne misleći samo na njihovu ignoranciju naspram kulture.
Nije štedjela ni aktualnog ministra kulture, protiv kojega je potpisala peticiju, iako za sebe tvrdi da je „desno“. – Pratim kulturu već 40 godina, a za Zlatka Hasanbegovića nikad dosad nisam čula. Prije nego što se predstavio, prije nego što je predstavio svoj tim, osnovne smjernice, svoj program… njegov prvi korak bio je ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije. Takve medije ne pratim, pogotovu što se me neki od njih na svojim stranicama gadili, ali to je sloboda govora – kazala je Vitomira Lončar.
– U jednoj maloj kulturi, kao što je naša, kada četiri tisuće kulturnjaka potpiše peticiju protiv ministra, moraš se zapitati jesi li u pravu kada pljuješ po ljudima koje bi trebao zaštititi. Ministru kulture ne može biti svejedno što mu govori Dunja Vejzović, Zoran Ferić, Sibila Petlevski… Njegov posao mora biti da štiti kulturu, a ne da stigmatizira kulturnjake koji proizvode tu kulturu. On nikad ništa u toj kulturi nije proizveo – rekla je završavajući svoj osvrt na lik i djelo aktualnog ministra kulture.
Politička i kulturna zbivanja u Hrvatskoj uskoro više neće biti u fokusu promišljanja Vitomire Lončar jer je u emisiji najavila da zajedno sa suprogum seli u Kinu.

 


VEZANE VIJESTI