Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Vanja Černjul – najbolji direktor fotografije u SAD-u

Vanja Černjul – najbolji direktor fotografije u SAD-u

Vanja Cernul2

Fotografija preuzeta sa stranice Društva američkih snimatelja (theasc.com)

Evo jedne vijesti koja bi trebala biti dobra istinskim domoljubima: naš zemljak  je najbolji u SAD-u, a nagrađen je za seriju o Marku Polu koji je, kako znamo, također naš zemljak, iz Korčule. Naime, zagrebački snimatelj Vanja Černjul osvojio je nagradu Društva američkih snimatelja (American Society of Cinematographers) za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije, za epizodu The Fourth Step u Netflixovom serijalu Marco Polo javljaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Dodjela 30. po redu nagrada ovog prestižnog američkog strukovnog društva održala se u nedjelju, 14. veljače, u hotelu Hyatt Regency Century Plaza u Los Angelesu. Černjulu je nagradu uručio producent Derek Waters, a zagrebački se snimatelj zahvalio “svima na Netflixu, Društvu američkih snimatelja i čovjeku koji večeras nedostaje”, pokojnom direktoru fotografije Haskellu Wexleru koji mu je napisao pismo preporuke za postdiplomski program Sveučilišta u New Yorku i “promijenio mu život“.
Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. godine odlazi u SAD. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Bored to Death i Orange is the New Black, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island i The English Teacher. Za rad na serijama Televizijska posla i Sestra Jackie bio je  nominiran za nagradu Emmy u kategoriji za najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala.
Černjul potpisuje i kameru na hrvatskim filmovima Majka asfalta, Majstori i Ćaća u režiji Dalibora Matanića, a za potonji je osvojio Zlatnu arenu za najbolju kameru na festivalu u Puli 2011. godine.
Vanja Černjul

Vanja Černjul

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI