Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Udruga Sunce i Zeleni telefon na Radio Splitu

Udruga Sunce i Zeleni telefon na Radio Splitu

onair1-clanak

Udruga Sunce je na  Radio Splitu od 15. veljače 2016. pokrenula informativno-edukativnu emisiju Zeleni telefon. Emisija Zeleni telefon na Radio Splitu provodi se u sklopu IPA projekta „Partnerstvo za okoliš“, a u eteru će svakog drugog ponedjeljka u 9 i 10 biti Ivana Grubišić, pravnica Udruge Sunce i Pinija Poljaković, voditeljica komunikacija u Udruzi. U nastavku prenosimo priopćenje Udruge Sunce (link).

Svjedoci smo kako već desetljećima priroda, okoliš, odgovorno društvo i povezanost ljudi i prirode postaje žarišna tema političkih rasprava, nevladinih organizacija, građana i aktivista diljem svijeta. Zajedničkim snagama uistinu se vide pomaci u zaštiti zdravog okoliša i očuvanja prirode, no istovremeno iskorištavanje prirode u ime razvoja ne jenjava. Ustav Hrvatske garantira pravo na zdrav život u zdravom okolišu, nalaže državi da osigura zdrav okoliš svojim građanima te su svi zakoni koji se tiču okoliša usklađeni s ovom idejom i općenito govoreći poprilično dobri i jasni. No, kada dođe vrijeme da se ta pravila primjene na terenu nerijetko dolazi do problema jer se često iz vida gubi zaštita okoliša kao bit okolišnih postupaka te se prednost daje drugim interesima.
Kako bi se ovakvo stanje izbalansiralo građani su bitni akteri zaštite okoliša danas i u budućnosti. Prošlo je vrijeme kad ono što se događa u našoj blizini nije više naša briga, naša 4 zida ipak postoje unutar veće cjeline i svi smo odgovorni za nju. Zajednička akcija vlasti, privatnog i javnog sektora te građana može dovesti do boljeg stanja i njenu vrijednost moramo uvidjeti što prije. Zbog toga je Udruga Sunce prihvatila ulogu centra Zelenog telefona, besplatnog servisa za prijavu okolišnih problema, za Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju prije gotovo cijelo desetljeće.
Tema iduće emisije, 29. veljače je odvojeno prikupljanje otpada, odnosno aktualna javna rasprava o  Planu gospodarenja otpadom grada Splita.  Ovim putem Vas pozivamo da slušate emisiju, javljate se sa svojim komentarima, pitanjima i prijedlozima te da kao aktivni građanin napravite i korak više – sudjelujete u javnoj raspravi u postupku usvajanja Plana gospodarenja otpadom.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI