Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
KULTURA
Turistički vodiči Šibenčanima poklonili besplatni obilazak grada: ‘Pazite kako turistima opisujete povijesne događaje’

Turistički vodiči Šibenčanima poklonili besplatni obilazak grada:
‘Pazite kako turistima opisujete povijesne događaje’

Jasenka Ramljak, predsjednica Udruge turističkih vodiča 'Mihovil' (Foto: Tris/H. Pavič)

Jasenka Ramljak, predsjednica Udruge turističkih vodiča ‘Mihovil’ (Foto: Tris/H. Pavič)

Iako je u gradu svega tridesetak turista, šibenski turistički vodiči su u nedjelju imali pune ruke posla. Gradske znamenitosti uz njihovo stručno vodstvo obilazilo je preko stotinu njihovih sugrađana, a riječ je bila o poklonu Udruge turističkih vodiča „Mihovil“  povodom 950. obljetnice prvog spomena  Šibenika.

U povodu 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika te 10. godišnjice djelovanja  Udruge turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik (POVEZNICA), članovi  Udruge organizirali su besplatno vođenje gradom za sve zainteresirane sugrađane. Okupljanje je bilo ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, gdje se odmah vidjelo da su Šibenčani uistinu zainteresirani naučiti nešto o znamenitostima pokraj kojih svaki dan prolaze. Ali naučili su nešto i tome kako valja paziti što i kako reći Englezu, Francuzu, Nijemcu, Talijanu…Udruga turističkih vodiča sv. Mihovil Šibenčanima poklanja obilazak grada (Foto H. Pavić) (1)

– Ima li Engleza među vama? Nema. Dobro. Vodila sam tako jednu skupinu Engleza i jedan od njih mi kaže ‘kako krasan trg’ (Medulić ili Trg palih šibenskih boraca) i pita me tko je arhitekt. Ja mu odgovorim da je trg nastao tako što su Englezi 1943. godine bombardirali grad i da nije njih da bi tu bila palača. Do kraja obilaska taj čovjek više ništa nije pitao – poučila je Jasenka Ramljak, predsjednica Udruge turističkih vodiča ‘Mihovil’, sugrađane kako valja biti oprezan na koji način turistima iz pojedinih zemalja prezentirati činjenice iz povijesti grada.

Obilasci grada, uz  besplatno stručno vođenje,  organizirani danas u dva termina, u  11,00 i u 16,00 sati, tako da se zainteresirani još uvijek mogu priključiti. U prijepodnevnoj smjeni Šibenčane – turiste su po njihovu gradu u dvije grupe vodile Jasenka Ramljak i Zorica Lalić. Inače, 21. veljače se obilježava i kao  Međunarodni dan turističkih vodiča, što je ujedno bio još jedan povod ovoj  akciji Udruge turističkih vodiča “Mihovil”.

Na zvoniku crkce sv. Ivana nalazi se prvi šibenski mehanički sat, koji je u grad donesen sa srušene drniške Sahat kule (Foto: Tris/H. Pavić)

Na zvoniku crkce sv. Ivana nalazi se prvi šibenski mehanički sat, koji je u grad donesen iz Drniša, s turske Sahat kule (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI