Neovisni novinarski portal
26.1.2022.
GOSPODARSTVO
Trgovački sud u Zadru “presudio” Ivanu Rudi: Nova stečajna upraviteljica ATP-a Šibenik Marica Nekić

Trgovački sud u Zadru “presudio” Ivanu Rudi:
Nova stečajna upraviteljica ATP-a Šibenik Marica Nekić

Trgovački sud u Zadru, zbog niza nepravilnosti u radu, razriješio Ivana Rudu s dužnosti stečajnog upravitelja šibenskog Autotransporta a za novu stečajnu upraviteljicu postavio Maricu Nekić

Piše: Eduard Šprljan

Ivan Rude (Foto H. Pavić) (4)Trgovački sud u Zadru jučer je donio rješenje o razrješenju dužnosti Ivana Rude, a za novu stečajnu upraviteljicu Autotransporta Šibenik postavljena je Marica Nekić koja na tom sudu inače vodi još nekoliko stečajeva.

Stečajna sutkinja Ana Markač je na temelju pismene predstvke radnika i nalaza sudskog vještaka zaključila da je Ivan Rude počinio niz radnji nespojivih s urednim obavljanjem posla stečajnog upravitelja. Zanimljivo je da je Rude zbog nekih sličnih razloga prije dvije godine razriješen dužnosti stečajnog upravitelja brodogradilišta s Ugljana Nauta Lamjane. U međuvremenu je podnio kandidaturu na predsjedničkim izborima, bio povjerenik predstečajne nagodbe u zadarskom Tankerkomercu u kojem će upravo ovih dana biti izabran za člana Nadzornog odbora.

Pritužba radnika Kneževića i Belaka

Dana 22. listopada 2015. godine dva sindikalista Autotransporta , Rade Knežević i Slavko Belak, na zapisnik su u Trgovačkom sudu Zadar podnijeli pritužbu na rad Ivana Rude kao stečajnog upravitelja. Izjavili su da Rude prima naknade za službena putovanja, a ne postoje dokazi za ta putovanja, da zapošljava osobe « po raznim pogodnostima », na mjesto direktrice je zaposlio osobu bez odgovarajuće stručne spreme dao joj plaću od 9000 kuna neto, a ona da koristi službeni automobil u privatne svrhe. Kad je direktorica Filipa Šikić uništila prethodno službeno vozilo na privatnim putovanjima, kupljen je novi Citroën C4 i plaćen u gotovini. Knežević i Belak su još prigovorili da je Rude kupio pet polovnih autobusa bez odluke skupštine vjerovnika, te da u poslovanju bilježi sve veći gubitak, a uz sve to su dostavili i dokumentaciju.
Sud je od Rude zatražio pismeno očitovanje, a on je naveo da nema što posebno komentirati, a poglavito ne detaljno obrazlagati “sklop proizvoljnosti, pogrešnih informacija i laži koje su iznijela dvojica radnika”. On da se nema od čega braniti jer da sve radi po zakonu te da to može detaljno dokazati i pismeno i na svaki drugi način elaborirati. Predložio je da se zatraži pismeno očitovanje od sljedećih radnika Autotransporta i to Filipe Šikić, Gorana Žurića, Stipe Belaka, Ronalda Kalauze i Spomenke Bošnjak. Sud je ipak shodno zakonskim odredbama naložio nadzor rada stečajnog upravitelja, a nalaz sudske vještakinje za ekonomiju, financije, računovodstvo i bankarstvo Maje Kostijal iz Zadra porazno je za Ivana Rudu.

Neuredni putni nalozi, bez izvještaja o obavljenom poslu

Vještakinja je u svom nalazu navela da dokumentacija Autotransporta d.d. u stečaju nije vođena uredno, knjiženja nisu provedena u skladu sa zakonom i ne čuvaju se temeljne poslovne knjige, a da sudskom vještaku na njegovo traženje « nije bio dostavljen dnevnik knjiženja uz obrazloženje da je virus uništio podatke glavne knjige «. Autotransport u stečaju godinama posluje s gubitkom, 2012. gubitak je iznosio 594 tisuće kuna, 2013. popeo se na 1,769 milijuna kuna, a onda 2014. gubitak je smanjen na 972 tisuće kuna, da bi do 20. studenog 2015. iznosio 628 tisuća kuna. Vještakinja je također utvrdila da putni nalozi nisu popunjavani u skladu sa zakonom, te da su dijelom plaćeni na teret Odvjetničkog društva Rude i partneri. Provjerom u HAC-u utvrđeno je da neka putovanja ne odgovaraju po datumima i destinacijama ni po duljini boravka. A na koncu niti jedan putni nalog nema izvještaja o obavljenom poslu. Rude je osim toga sklapao ugovore o djelu za pojedine poslove, bez odobrenja stečajnog suca. Isplaćivao je stimulacije djelatnicima, ali bez utvrđenog broja radnih sati i kriterija. Na taj su način posebno visoke stimulacije (od 4.300 do 10.900 kuna) dobili Goran Žurić, Filipa Šikić i Ivan Baljkas.
Zbog brojnih utvrđenih nezakonitih radnji, postupanja protivno odredbama Stečajnog zakona i svojim ovlastima Ivan Rude je razriješen dužnosti 4. veljače, a Marica Nekić treba preuzeti stečaj Autotransporta Šibenik u roku od tri dana.

Trošio milijune kuna bez odluke vjerovnika

U nalazu vještakinje stoji i ovo:
– stečajni upravitelj je bez odluke skupštine vjerovnika kupio dvadeset polovnih autobusa i uzeo u najam pet autobusa sa dospijećem prve rate najma po potpisu aneksa ugovora 05. lipnja 2014., na tri godine, protekom kojeg roka i isplatom posljednje rate stečajni dužnik postaje vlasnik ovih pet vozila, a ukupna vrijednost ugovora, odnosno obveza stečajnog dužnika iznosi 496.500,00 Eura.
– stečajni upravitelj je bez odluke skupštine vjerovnika sklopio ugovor sa Hrvatskim telekomom o ugradnji kamera i mobilnih i fiksnih uređaja za prodaju karata, opremu za rad kontrolora i dr. za iznos od ukupno 1.482.517,05 kuna.
– stečajni upravitelj je bez odluke skupštine vjerovnika za stečajnog dužnika 27. svibnja 2015. kupio novo vozilo marke Citroën C4 koje je plaćeno u ukupnom iznosu od 120.895,50 kn čime je došlo do smanjenja stečajne mase i povećanja troškova amortizacije, a što je posljedično dovelo i do oštećenja stečajnih vjerovnika s obzirom da je stečajni dužnik u voznom parku već posjedovao osobne automobile

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI