Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Kiril i Franjo na Kubi (foto: HINA/EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Trebale su im 952 godine:
Šefovi katolika i pravoslavaca sreli se – na aerodromu

Kiril i Franjo na Kubi (foto: HINA/EPA/ALESSANDRO DI MEO)
Kiril i Franjo na Kubi (foto: HINA/EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Kiril i Franjo na Kubi (foto: HINA/EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Nakon pune 952 godine susreli su se šefovi katolika i pravoslavaca. I to na Kubi, u salonu zračne luke. Dvojica poglavara gotovo istovjetnih religijskih sustava koji su tijekom povijesti svejedno podijelili stotine milijuna ljudi na svijetu, navodno se u javnosti nisu susretali još od tzv. raskola između Rima i Carigrada 1054. godine.

U međuvremenu su deseci milijuna izginuli u stravičnim ratovima i besmislenim povijesnim događajima, a koji su učestalo pokretani i zbog tobožnjih razlika između tzv. vjera, a koje nikada, pa tako ni danas, nisu imali nikakvoga uporišta u poznatim učenjima rodonačelnika kršćanstva Isusa Krista.
Bilo kako bilo, bruje svjetske agencije i naša HINA, u Havani su se jučer u aerodromskoj zgradi sastali papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril te su, eto, izrazili želju za “obnovom” jedinstva kršćana i pozvali na njihovu zaštitu na Bliskom istoku. Osim toga, izrazili su žaljenje “zbog rana nanijetih sukobima između kršćana u dalekoj ili bliskoj prošlosti”.
Svojevrsni aeromeeting, odnosno povijesni susret dvojice poglavara počeo je zagrljajem nakon čega su se više puta poljubili u obraz i kratko razgovarali smiješeći se pred kamerama nekolicine fotografa u salonu u zračnoj luci Jose Marti, javlja Hina.
– Napokon smo se susreli, mi smo braća. Očito je ovo Božja volja – ustvrdio je papa Franjo.
– Sada su stvari jasnije – zaključio je ruski patrijarh Kiril.
Što je to jasnije, ostaje da se razjasni.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI