Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
KULTURA
SUPERTOON vraća kino u središte Šibenika

SUPERTOON vraća kino u središte Šibenika

ANIMATION SHOTS Vizual

Supertoon međunarodni festival u Šibeniku danas i sutra u Studiju galerije sv. Krševana organizira prvi ‘ANIMATION SHOTS’, dječje radionice animacije i projekcije animiranih filmova.

U pozivu ljubiteljima crtanih filmova Supertoon navodi kako počinje ANIMATION SHOTS, vikend animacije u Šibeniku u kojemu će svaki prvi vikend u mjesecu, šest mjeseci uoči festivala prikazivati izbor animiranih filmova kratkog metra s renomiranih europskih festivala i zemalja partnera. 6. i 7.2.2016. Ulaz i sudjelovanje su besplatni, kao što je tijekom vikenda u središtu Šibenika besplatan i parking. 

– Šibeniku vraćamo kino u središte grada. U studiju galerije Sv. Krševan (Galerija Matija) u 20h počinje bogat program retrospektive poljskog animiranog filma kratkog metra – kažu u Supertoonovci donoseći detaljan opis aktivnosti:

– Zlatno doba poljske animacije su ’60. i ’70. godine prošlog stoljeća, koje su definitivno jedno od najsjajnijih razdoblja poljske umjetnosti. Imena kao što su: Lenica, Borowczyk, Giersz, Kijowicz, Szczechura, Urbański ili Czekała do dan danas bitne su odrednice za stvaralaštvo mnogih autora. Škola poljske animacije poznata je i pod imenom filozofsko-refleksivne struje u animaciji, struje koja se od samih svojih početaka nadovezivala na dostignuća poljske grafike, slikarstva i plakata. Simbolična krunidba tog najpoznatijeg razdoblja bila je dodjela Oscara filmu Tango Zbigniewa Rybczyńskog, početkom osamdesetih godina.

ANIMATION SHOTS pratit će i razgovori s ljudima zaslužnim za vikend program. Ovaj puta to su OLGA I MICHAL BOBROWSKI, umjetnički i programski direktori STOPTRIK međunarodnog festivala stop motion animacije festivala. U razgovoru s njima moći ćete između ostalog saznati i možda široj javnosti nepoznate stvari o mogućnostima i nedaćama organizacije festivala u Poljskoj kao i o trenutačnom stanju produkcije animiranog filma u njihovoj zemlji. Nakon razgovora prikazati ćemo dragulje stop-motion animacije s prošlogodišnjeg izdanja STOPTRIK festivala.

U kasnom večernjem programu za ljubitelje glazbe i animacije očekuju vas PROJEKCIJE STOP-MOTION MUZIČKIH VIDEA, izbor iz Supertoon arhive: stop-motion muzički videi prikazani u službenim konkurencijama proteklih izdanja festivala.

U vrijeme trajanja vikenda animacije organiziramo DJEČJU RADIONICU animacije. Radionica će prestaviti način izrade uređaja koji stvaraju optičku iluziju pokreta, fantaskop i zootrop, koji do današnjeg dana oduševljavaju ljubitelje pokretnih slika ne samo zbog jednostavne izrade, već i zbog toga što pružaju direktan uvid u proces oživljavanja slika. Upravo zbog tih kvaliteta uređaja djeci je moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su perzistencija vida, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama i brzina pokreta. Uređaje izrađene na radionici djeca će moći ponijeti sa sobom kući i nastaviti učiti i istraživati mogućnosti animacije – stoji u pozivu.

Sve roditelje s djecom Supertoon poziva DANAS U 16 sati u studio galerije Sv.Krševan da sudjeluju u radionici i pritom se sjajno zabave. Nije kasno poslati prijave na e-mail adresu radionica@supertoonfestival.com

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI